Przepisy kulinarne

Przepis na tiramisu z truskawkami

Kiedyś uwielbiałam klasyczne tiramisu o smaku kawowym, ale trochę mi się przejadło, i przez wiele lat przestałam je jeść, teraz powróciłam do niego, ale wolę je w owocowej wersji, np. z truskawkami. Jeśli nie mieliście okazji spróbować, to gorąco namawiam do wypróbowania mojego przepisu. To idealny deser na lato!

Kremowy ser topiony nie tylko do kanapek! Sprawdź!

Myślisz, że kremowe serki topione nadają się tylko na kanapkę? Nic bardziej mylnego! Oczywiście na kanapkach sprawdzają się wyśmienicie, ale z powodzeniem można je wykorzystać do wielu innych potraw.

Dobre ciasto, mięso i ser to nie wszystko – poznaj dodatki, które wspaniale urozmaicają smak pizzy

Pizza jest jednym z najczęściej wybieranych przez Polaków dań obecnych w kuchni włoskiej. Chociaż w najbardziej tradycyjnej formie ogranicza się zaledwie do kilku składników, nasi rodacy upodobali sobie ją w wersji z większą liczbą dodatków. Które z nich sprawiają, że pizza nabiera wyjątkowych walorów smakowych?

Przepis na mazurek kajmakowy z migdałami i truskawkami

Mazurek to symbol Wielkanocy. Bogato zdobiony, najczęściej lukrem, kandyzowanymi owocami i bakaliami, stanowi nieodłączny element świątecznego stołu. Zwykle ma smak orzechowy, kawowy, pomarańczowy lub, tak jak u mnie, kajmakowy. Żeby unowocześnić trochę ten klasyczny wypiek, do ciasta dodałam mielonych migdałów, a całość udekorowałam ciasteczkami amaretti. Natomiast żeby przełamać nieznośną słodycz masy kajmakowej, na kruchy spód najpierw wyłożyłam frużelinę truskawkową, do której nie dodałam ani grama cukru. Całość tworzy odświeżoną wersję tego bardzo tradycyjnego ciasta wielkanocnego.

Przepis: Babka marmurkowa

Pyszna i klasyczna, nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.

Jak wzmocnić odporność na jesień? Pomysły na zdrową dietę

Odporność organizmu to zdolność do skutecznej obrony przed bakteriami, wirusami i toksynami. Silny system immunologiczny sprawnie odpiera ataki patogenów, a także dostarcza cenne substancje odżywcze, które wzmacniają i utrzymują organizm w stanie równowagi. Jesień jest porą roku, w której jesteśmy szczególnie narażeni na osłabienie odporności, a tym samym na przeziębienia i infekcje. Jak skutecznie się przed nimi obronić? Kluczową rolę odgrywa właściwa dieta.

Dlaczego warto do nas dołączyć?

  • korzystanie z serwisu jest całkowicie darmowe
  • jesteśmy ogromną społecznością kobiet z pasją
  • pokaż swoje porady i inspiracje milionowej społeczności
  • wypromuj swój blog

Rejestracja

Aplikacja KobiecePorady.pl