Trik 1 - kupowanie produktów, o najkrótszym składzie
Zasada jest prosta - im mniej składników tym lepiej. Jeśli masz do wyboru produkt, który ma w składzie kilka składników oraz produkt, kilka ma ich kilkanaście to pamiętaj aby wybrać ten z krótszym składem. Mogę Ci zagwarantować, że będzie tam mniej konserwantów i zbędnych uzupełniaczy.
Trik 2 - kupowanie produktów, w których nie znajdują się konserwanty typu "E"
Konserwanty typu E są różne. Jedne są naturalne inne całkowicie chemiczne. Jednak należy pamiętać, że wszystkie konserwanty i barwniki E są szkodliwe dla naszego zdrowia w nadmiarze. Jeśli od czasu do czasu spożyjemy taki konserwant nasze zdrowie nie ucierpi. Jednak patrząć z perspektywy, że niemal co drugi produkt je posiada należy zwrócić na nie uwagę. Jedzenie po kilka produktów tego typu dziennie przez kilkanaście lat na pewno nie wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie. Posunę się nawet do stwierdzenia, że to nadmiar konserwantów i barwników spożywany przez lata przez nas powoduje listę poważnych schorzeń i chorób, na które zaczynamy chorować po 40/50 roku życia.
Trik 3 - unikajmy produktów, gdzie znajduje się duża ilość cukru
Na etykietach z tyłu, producent zawsze podaje informacje ile w produkcie znajduje się cukru. Przeważnie jest napisane "węglowodany w tym cukier" i jest podana ilość węglowodanów oraz ilość cukru. Pamiętajmy, że cukier jest niemal w każdym produkcie. Nawet jeśli nie słodzimy herbaty i kawy, to zwróćmy uwagę na ilość cukru, który spożywamy często nieświadomie. Im mniejsza jego ilość tym lepiej. Czasem nawet w jednej grupie produktów możemy znaleźć taki z mniejszą ilością cukru oraz taki, który cukru ma zdecydowanie za dużo. Pamiętajmy aby zawsze kierować się zasadą, że wybierać trzeba mniejsze zło.
Trik 4 - jeśli mamy możliwość zrobienia samemu produktu, to nie kupujmy go gotowego w sklepie
Chleb, ketchup, musztarda, chrzan, koncentrat pomidorowy, bulion rosołowy, masło - to tylko nie które z produktów, które możemy zrobić sami bez dodawania konserwantów, barwników i cukru. Jeśli masz czas to w ciągu jednego dnia, jesteś w stanie zrobić zapas produktów na miesiąc. Mówie tutaj o ketchupie, musztardzie, chrzanie, twarożku, maśle - zamiast kupować, poświęć trochę czasu na samodzielne przygotowanie. Na pewno będzie dużo smaczniej i zdrowiej.