Porcja dla 6 osób
Przygotowanie: 35 min.
Składniki na krem zabaione:
● 6 żółtek jajek
● 300 ml białego słodkiego wina typu muscat
● 80 g drobnego cukru
Pozostałe składniki:
● 6 gruszek (typu williams)
● 20 g cukru trzcinowego
● 25 g masła
● ½ cytryny
● ok. 6 łyżek płatków migdałowych
Przygotuj gruszki:
Gruszki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a nstępnie pokrój na plasterki. Skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Na patelni podrzej masło, wrzuć gruszki, podsmaż je, posyp cukrem trzcinowym, smaż jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, aby przyrumieniły się z obu stron. Przełóż do indywidualnych kokilek do zapiekania typu kokilki do crème brûlée. Odstaw.
Przygotuj zabajone:
Żółtka wbij do miski, dodaj cukier, ubijaj trzepaczką, domieszaj białe wino. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą, tak by jej dno nie dotykało wody, zmniejsz ogień i ubijaj żółtka energicznie trzepaczką rózgową przez około 5-10 minut. Zabaione powinno dwukrotnie zwiększyć objętość, powinno być kremowe, gęste i puszyste.
Zdejmij garnek z ognia, nadal ubijając zabaione do całkowitego ostudzenia. Użyj go natychmiast.
Wylej zabajone na ułożone w kokilkach gruszki. Posyp płatkami migdałowymi.
Podpiecz w piekarniku ustawionym na pozycji „grill” przez kilka minut.***
Zabajone powinno być lekko przypieczone z wierzchu. Podawaj najlepiej na ciepło od razu po wyjęciu z piearnika lub lekko przestudzone.
*Jeśli zabajone jest za gęste, dodaj podczas ubijania odrobinę zimnej wody i zmniejsz ogień.
**W wersji świątecznej, zamiast wina możesz użyć szampana.
*** Możesz również uprażyć osobno płatki migdałowe na suchej patelni (uważając, by się nie przypaliły), posypać nimi przygotowany krem zabajone i wstawić go na ok. 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C.