Domowe metody
Aby odratować przypalony garnek, można posypać do solą kuchenną. Do grubej warstwy soli powinno się dodać nieco ciepłej wody, by stworzyć papkę, która przyklei się do przypalenia. Garnek powinno się pozostawić z solą na noc. Rano garnek powinien doczyścić się bez trudu.
Jeżeli sól nie da zadowalającego efektu, można zastąpić ją sodą oczyszczoną i postępować tak samo jak w pierwszym przypadku. Gdy przypalenie nadal się nie zmyje, można zasypać garnek sodą ponownie, ale tym razem rano zagotować wodę z mieszanką. Przypalenie można usunąć również za pomocą octu. Ocet z dodatkiem 3 łyżek soli powinno się pozostawić na noc, a rano wylać miksturę i wyczyścić garnek.
Dobrym sposobem jest także użycie proszku do prania – można stosować go do wszystkich typów garnków prócz aluminiowych. Podobnie działa ryż, którym powinno się zasypać garnek, a następnie zalać wodą i zagotować.
Rzadziej wykorzystywaną metodą jest usuwanie przypaleń za pomocą Coca-Coli. Napój powinno się wlać do garnka, a następnie gotować go przez kilka minut. Brud zniknie w ciągu kilku chwil.