KobiecePorady.pl

Livigno - Miejsce gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością

Wrzesień w Livigno to szczególny miesiąc, w którym malownicza alpejska dolina staje się sceną wydarzeń odzwierciedlających zarówno siłę natury, jak i bogactwo lokalnej kultury. Na początku jesieni odbywa się tu ICON Xtreme Triathlon, uznawany za jedno z najbardziej ekstremalnych i wymagających wyzwań sportowych w Europie. Z kolei turyści szukający w małym Tybecie Europy sielskiego odpoczynku we wrześniu mogą trafić na Alpenfest, barwne święto powrotu zwierząt z hal, będące ukłonem w stronę tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Te dwa wydarzenia doskonale oddają charakter Livigno będącego połączeniem nowoczesnej energii i sportu z autentycznym folklorem. Znajdą tu coś dla siebie zarówno poszukiwacze adrenaliny, jak i miłośnicy regionalnej tradycji.

Ewelina -

Powiązane artykuły

  • Chef, który gra smakiem – Andrea Camastra

    Za kulinarnym sukcesem stoi zawsze człowiek – z wizją, charakterem i nieustannym głodem doskonałości. W polskim fine diningu takim człowiekiem bez wątpienia jest Andrea Camastra, czyli włoski szef kuchni, który jest rekordzistą, jeżeli chodzi o liczbę zdobytych gwiazdek dla swoich restauracji. Jako pierwszy, choć sam pochodzi z Apulii, postanowił polskie dania podnieść do rangi małych dzieł sztuki: w jego restauracji mizeria przybiera formę okrągłej praliny, a oklepane pierogi ruskie serwowane są w cieście dim-sum z dodatkiem wędzonej śmietany. To on postawił na polski wine pairing, polskich dostawców i polskie produkty. Był też jednym z prekursorów „casual fine diningu” w naszym kraju i ukształtował nową generację talentów.

  • Kulinarna podróż przez Europę Środkową

    Warszawska NUTA, praska La Degustation Bohême Bourgeoise i budapeszteńska Salt - trzy restauracje, które pokazują, że fine dining w naszym regionie zyskał własny język. Od pewnego czasu kraje, które kojarzą się z sycącą, tradycyjną i dość ciężką kuchnią, stają się laboratorium nowoczesnych doświadczeń kulinarnych. Szefowie sięgają do lokalnych smaków i poddają je transformacji, tworząc pełne finezji kompozycje. Są to miejsca, które odważnie wyznaczają kierunek w Europie Środkowej, a planując wizytę w stolicach Polski, Czech i Węgier, warto je odwiedzić.

  • Dlaczego współczesny świat sprzyja nadmiarowi bodźców i jaki ma to wpływ na młodych ludzi?

    Międzynarodowy Dzień Młodzieży, obchodzony co roku 12 sierpnia, to wyjątkowa okazja, aby zwrócić uwagę na potrzeby, wyzwania i potencjał młodego pokolenia. W dobie dynamicznych zmian technologicznych i społecznych, młodzież mierzy się z wieloma nowymi problemami, które nie istniały w takiej formie jeszcze kilkanaście lat temu. Media społecznościowe i stała potrzeba zaspokajania dopaminy przez młodych ludzi, sprawiły, że stanęliśmy dziś przed jednym z najważniejszych wyzwań współczesnych nastolatków, którym jest nadmiar bodźców, który towarzyszy im niemal nieustannie.

  • AI wspiera, nie zastępuje – jak mądrze i bezpiecznie korzystać ze sztucznej inteligencji?

    Jeszcze niedawno kojarzyła się z filmami science fiction. Dziś sztuczna inteligencja to coś zupełnie zwyczajnego. Korzystamy z niej w pracy, szkole, biznesie, a nawet planując wakacje. Może podsumować długi dokument w kilka sekund albo pomóc znaleźć konkretny przepis w setkach stron ustaw. Ale żeby AI rzeczywiście była pomocna, trzeba wiedzieć, jak jej używać.