Wnętrza
Powodów dla których warto zamontować profile LED jest wiele, poniżej możecie przeczytać te najważniejsze.
Wnętrza
Bez względu na to, czy kuchnię wyposażoną mamy w zmywarkę, czy też praktykujemy ręczne mycie talerzy, ociekarka do naczyń jest akcesorium niezbędnym. Czasem jednak brakuje nam miejsca na umieszczenie jej przy zlewie, a czasem chcemy ją po prostu… schować.
W kuchniach o niewielkim metrażu lub takich, w których powierzchnie na blatach wykorzystane są do ostatniego centymetra, postawienie tradycyjnej suszarki na naczynia tuż przy zlewie dodatkowo zabiera cenną przestrzeń. Na rynku dostępne są jednak rozwiązania, które nie tylko nie zaburzają ergonomii kuchennej zabudowy, ale pomagają zyskać miejsce do przygotowywania posiłków.
Jeśli nie na blacie, to gdzie?
Gdy w planach mamy urządzenie kuchni w stylu minimalistycznym, takiej, w której wszystkie sprzęty pozostają w zabudowie, a na blatach nie znajdziemy akcesoriów kuchennych, warto rozważyć „ukrycie” ociekarki za frontami mebli kuchennych. Sprawdzi się ono też wówczas, gdy do czynienia mamy z kuchnią połączoną z salonem.
– W takich kuchniach najpopularniejszym rozwiązaniem jest umieszczenie suszarki na naczynia w górnej szafce, znajdującej się tuż nad zlewem – mówi Damian Rybak, doradca ds. produktu z firmy REJS. Na rynku znajdziemy ociekarki, które pasują do wszystkich standardowych wymiarów szafek kuchennych, od 40 do 90 cm. W zależności od potrzeb, wybrać możemy ich wersje jedno- lub dwupoziomowe, wyprofilowane tak, by łatwo umieścić w nich talerze, lub płaskie, przeznaczone do suszenia kubków czy szklanek. Ociekarka w górnej szafce ma jednak swoje wady – dostęp do naczyń może być utrudniony dla najmłodszych członków rodziny, odkładanie mokrych talerzy czy kubków może wiązać się ze ściekaniem wody po rękach, a włożenie do szafki ciężkiej, szklanej misy bywa po prostu męczące.
Ociekarka piętro niżej
– Inną opcją na ulokowanie suszarki, coraz chętniej wybieraną przez osoby projektujące kuchnię od podstaw, jest szuflada. Takie rozwiązanie sprawdzi się wówczas, gdy do czynienia mamy wyłącznie z dolną zabudową mebli, ale i wtedy, gdy sięganie do górnych szafek jest dla nas uciążliwe. Do otwartej szuflady dostęp mamy nie tylko od frontu – jak w przypadku szafki, ale i z boków. – dodaje ekspert z firmy REJS. Umieszczenie ociekarki w szufladzie nie tylko ułatwia dostęp do naczyń, ale też sprawia, że utrzymanie jej w czystości jest wygodniejsze. Pamiętać należy o tym, iż o miejsca narażone na wilgoć powinniśmy dbać szczególnie. – Ważne jest, aby woda z tacek była opróżniana codziennie, a same tacki były równie często myte. Pręty suszarek do naczyń warto regularnie przecierać wilgotną gąbką lub szmatką z odpowiednim detergentem. Aby uniknąć zawilgocenia mebli, możemy raz na kilka dni zostawić szufladę otwartą na noc – mówi Damian Rybak.
Suszenie na relingu
Zdarza się i tak, że wolnego miejsca w kuchni jest jak na lekarstwo, i ani szafka, ani szuflada nie jest dobrym wyborem dla ociekarki. Możemy wówczas pomyśleć o suszeniu naczyń … na ścianie. – Niewielkie, jednopoziomowe suszarki powiesić można na relingu, najczęściej tuż pod linią górnych szafek. Ich zaletą jest to, że naczynia mamy zawsze pod ręką, a stały dopływ powietrza sprawia, że nie musimy się martwić o wolne schnięcie zastawy. Co więcej, tuż obok ociekarki zawiesić możemy np. koszyki do suszenia kieliszków czy haczyki na kubki i inne akcesoria kuchenne – dodaje ekspert firmy Rejs.
Wnętrza
Akcesoria meblowe w małej kuchni – kilka pomysłów, jak je wykorzystać
Mała kuchnia bywa problematyczna. Wystarczy, że na obiad zaprosimy gości i już okazuje się, że brakuje w niej miejsca do przygotowania większej liczby potraw. Aby w pełni wykorzystać dostępną przestrzeń, warto sięgnąć po akcesoria meblowe. Wbrew pozorom, to właśnie w niewielkich wnętrzach są one najbardziej użyteczne.
Niewielkie i nieustawne kuchnie nie są idealnym miejscem do gotowania. Bywa, że nie sposób pomieścić w nich wszystkie potrzebne produkty i sprzęty. Czy oznacza to, że właściciele małych mieszkań nie mogą wygodnie i komfortowo szykować potraw? Absolutnie nie. Choć ciasne czy pozbawione okna wnętrze z pewnością jest trudniejsze w aranżacji niż przestronne i jasne, można zmienić je w prawdziwe serce domu.
Zabudowa na wymiar i pod sufit
Zakup gotowych mebli do niewielkich kuchni rzadko się sprawdza. Jeśli nawet dobierzemy szafki pasujące do małego wnętrza, trudno je będzie ustawić tak, by maksymalnie wykorzystać całą przestrzeń. Znacznie lepszym pomysłem jest wykonanie mebli na wymiar. Wówczas możemy zdecydować, gdzie i co chcemy mieć, a standardowe wymiary szafek nie będą nas ograniczały.
- Dobrym pomysłem w małej kuchni jest zabudowa aż do sufitu. To obecnie modne i szalenie praktyczne rozwiązanie, które z jednej strony zapewnia dodatkową przestrzeń do przechowywania rzadziej używanych przedmiotów, a z drugiej ułatwia utrzymanie porządku. Decydując się na taki rodzaj zabudowy koniecznie należy zadbać o odpowiednie podnośniki do otwierania frontów szafek zlokalizowanych tuż pod samym sufitem. Jeśli wykorzystamy podnośniki pneumatyczne i dostosujemy je do rozmiaru i rodzaju frontu, ich uchylanie będzie znacznie wygodniejsze i praktyczniejsze – wyjaśnia Damian Rybak, doradca techniczny firmy REJS.
W kuchniach wyposażonych w gotowe meble problemem mogą okazać się kilkunastocentymetrowe przestrzenie między szafkami. Można je jednak sprytnie wykorzystać, np. dzięki wysuwnym cargom, które montuje się do korpusów lub frontów. Ich zaletą jest to, że umożliwiają łatwy dostęp do wszystkich potrzebnych nam przedmiotów, bez konieczności sięgania w głąb i przestawiania produktów. Dzięki temu, wąska przestrzeń stanie się świetnym miejscem do przechowywania butelek lub słoików, detergentów czy choćby ściereczki kuchennej.
Sprzęty w wersji mini
Urządzając małą kuchnię warto zdecydować się na sprzęty w wersji mini. Nie każdy wie, że wielu producentów urządzeń AGD oferuje kuchenki, płyty, piekarniki a nawet zmywarki – również w mniejszych niż standardowo gabarytach. Ich wadą jest… cena, jednak choć kosztują nieco więcej niż typowe sprzęty, warto po nie sięgnąć, by nie zabierać miejsca i zmieścić w kuchni wszystko to, co potrzebne.
W małej kuchni warto wykorzystać również akcesoria meblowe o wymiarach mniejszych niż standardowe. Na rynku dostępne są np. szuflady SlimBox, których boczki mają zaledwie 13,4 mm grubości. Są one zupełnie proste, dzięki czemu pozwalają na efektywne wykorzystanie całego wnętrza. Szerokość szuflady wybieramy sami, co w przypadku małej kuchni jest nie do przecenienia.
Wykorzystaj niewykorzystane
W małej kuchni zagospodarować należy każdy skrawek przestrzeni. Tę nad blatem – pod szafkami górnymi – dzięki wykorzystaniu relingów, możemy zmienić w dodatkową półkę. Sprawdzą się tam haczyki, koszyki, wieszaki na ręcznik papierowy, ociekarki czy uchwyty na kieliszki. Świetnym pomysłem jest też uchwyt na… książkę kucharką.
Warto wykorzystać również miejsce pod szafkami dolnymi. W większości zabudów, zasłonięta cokołem przestrzeń tuż nad podłogą, pozostaje niewykorzystana – znajdują się tam tylko nóżki. A przecież to idealne miejsce do wykorzystania dużych, a przy tym nieustawnych przedmiotów, np. blach do pieczenia czy naczyń żaroodpornych. Dostęp do nich ułatwią wysuwane tace albo ażurowe druciane kosze. Z kolei niewykorzystaną przestrzeń pod zlewozmywakiem możemy zagospodarować dzięki odpowiednio wyprofilowanym szufladom Comfort Box. To świetne miejsce do przechowywania drobnych akcesoriów do sprzątania czy tabletek do zmywarki.
Składaj co możesz
Rozwiązaniem, które sprawdza się w każdej kuchni, są sprzęty wielofunkcyjne i wykorzystanie przestrzeni na różne sposoby. Jeśli więc zależy nam na ulokowaniu w kuchni stołu, przy którym można zjeść posiłek i który w razie potrzeby posłuży jako blat roboczy – zdecydujmy się na jego składaną wersję. - Egzamin z funkcjonalności zdadzą również mobilne kontenerki i stoliki. Dzięki zamocowaniu kółek, lub w przypadku stołu – nogi z kółkiem – można szybko i bez wysiłku samodzielnie przesunąć mebel gdy potrzebujemy więcej miejsca. Tego typu meble to doskonały pomysł zwłaszcza w przypadku aneksu kuchennego i kuchni otwartej na salon - dodaje Damian Rybak.
www.rejs.eu
REJS to jedna z wiodących firm sektora akcesoriów meblowych w Europie. Specjalizuje się w produkcji elementów wyposażenia z drutu, stali i aluminium do nowoczesnej kuchni i garderoby. 25 lat doświadczenia, stabilna organizacja (ponad 600 zatrudnionych osób), rodzinne wartości i "know how" gwarantują firmie nieustanny rozwój i ciągłe doskonalenie produktów i usług.