Szerokie zastosowanie
Ekologiczne talerze jednorazowe doskonale sprawdzą się w warunkach domowych. Ich olbrzymi potencjał można docenić zwłaszcza przy większych spotkaniach rodzinnych, piknikach i przyjęciach urodzinowych. Eko zestawy naczyń wykorzystać można również w wymagającej branży gastronomicznej. Talerzyki ekologiczne wbrew pozorom są bardzo wytrzymałe, a co najważniejsze wyróżniają się neutralnością. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że nie mają one nawet najmniejszego wpływu na smak i aromat oferowanych dań.
Na jaki materiał postawić?
Eko talerze jednorazowe spełniać będą swoje zadania tylko wtedy, gdy wykonane będą z wysokiej jakości materiałów. Na półkach sklepowych bez problemu można znaleźć talerzyki zrobione z papieru albo trzciny cukrowej. Nowością na rynku są talerzyki jednorazowe wyprodukowane w całości z liści palmowych albo otrębów pszennych. Są to materiały dzięki którym można uzyskać nie tylko dużą sztywność, ale również odporność na wilgoć. Jeśli poszukujesz ekologicznych talerzy jednorazowych, zajrzyj na stronę https://ekoparty.pl/produkty/talerze-ekologiczne.
Funkcjonalne talerzyki papierowe
W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszą się oczywiście uniwersalne talerzyki jednorazowe wykonane z papieru. Tego typu naczynia są bardzo wygodne z użytkowaniu i nie ma problemu z ich transportem. Papierowe talerzyki bardzo często wykorzystywane są do letnich spotkań plenerowych. Jest to najlepszy wybór dla osób, które bardzo często odpalają grilla. Papierowe eko talerze jednorazowe można spotkać również w małej gastronomii, a w szczególności przy serwowaniu dań typu fast food. Olbrzymia popularność papierowych talerzyków wynika przede wszystkim z ich atrakcyjnej ceny.
Talerzyki z trzciny cukrowej
W ostatnim czasie jest bardzo duża moda na talerzyki ekologiczne wykonane w całości z trzciny cukrowej. Mowa tutaj oczywiście o naczyniach wykonanych z bagassy, które są pozostałościami po tłoczeniu trzciny cukrowej. Specjalna pulpa jest dokładnie rozdrabniana, a następnie przetwarzana na ekologiczne naczynia. Oprócz talerzyków wybrać można również biodegradowalne miski, kubki albo pojemniki na wynos. Talerzyki wykonane w całości z trzciny cukrowej są bardzo sztywne i wytrzymałe. Warto wspomnieć również o tym, że nie chłoną one wilgoci, dlatego też idealnie sprawdzą się nie tylko do suchych dań. W talerzykach z trzciny cukrowej bez problemu można podać dania mokre, tłuste i pyszne potrawy z sosami. Opisując największe zalety należy wyróżnić również wysoką odporność zarówno na wysokie, jak i również niskie temperatury. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w talerzykach z trzciny cukrowej odgrzać ulubione posiłki w mikrofalówce lub piekarniku. Poszczególne dania bez problemu można przechowywać również w lodówce. Oryginalne talerzyki z bagassy można spotkać w największych restauracjach i hotelach, co jest oczywiście najlepszym potwierdzeniem ich wysokiej jakości wykonania.
Talerze z liści palmowych
Ekologiczne talerze z liści palmowych są nie tylko praktyczne i wytrzymałe, ale również eleganckie. Każdy z talerzy tłoczony jest z całego liścia, dlatego też wyróżnia się swoim unikalnym wzorem. Warto wspomnieć także o tym, że talerzyki nie są powleczone. Naczynia są bardzo lekkie, a co najważniejsze pomimo niewielkiej gramatury zachowują sztywność. Dużym atutem jest wysoka odporność na płyny i tłuszcze. Talerze z liści palmowych nie przemiękają, dzięki czemu można je wykorzystać do serwowania gorących potraw. Jeżeli talerzyki wykorzystane były do serwowania suchych potraw i przekąsek, to po przepłukaniu wodą można je wykorzystać ponownie. Po talerze z liści palmowych w pierwszej kolejności powinny sięgnąć te osoby, które zwracają szczególną uwagę na walory estetyczne i dekoracyjne.
Talerzyki skrobiowe
Talerzyki skrobiowe jednorazowe to nic innego, jak popularne talerzyki kukurydziane. Przezroczyste naczynia z polikwasu mlekowego wykonane są w całości ze zmodyfikowanej skrobi kukurydzianej i eko PLA. Talerzyki są bardzo estetyczne i bezpieczne w użytkowaniu. Ekologiczne talerzyki nie pękają i nie tłuką się, dlatego też są doskonałym wyborem dla małych dzieci.
Talerze z otrębów pszennych
Opisując najpopularniejsze talerze ekologiczne należy wspomnieć również o naczyniach wykonanych z otrębów pszennych. Jeżeli chodzi o same otręby pszenne, to są to zewnętrzne powłoki ziaren pszenicy, które jak powszechnie wiadomo pełnią rolę osłony dla bielma skrobiowego. Otręby są oddzielane podczas mielenia zboża. W zależności od typu mąki można uzyskać grubsze albo drobniejsze otręby. Talerzyki wykonane z otrębów pszennych można śmiało wykorzystać do serwowania dań zimnych i gorących. Otręby bez problemu można stosować w kuchence mikrofalowej i piekarnikach. Stabilne i sztywne naczynia ulegają biodegradacji w ciągu miesiąca. Warto wspomnieć również o tym, że naczynia wykonane z otrębów pszennych można jeść.
Dlaczego warto?
Naczynia z ekologicznych materiałów są bardzo dużym krokiem w stronę ekologii i ochrony środowiska naturalnego. Talerzyki wytwarzane są z surowców zbędnych, które prędzej czy później i tak pozostałyby zutylizowane. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że nie ma potrzeby pozyskiwania nowych surowców. Tego typu rozwiązanie ma bardzo wiele korzyści nie tylko w zakresie ochrony środowiska, ale również jeżeli zwróci się uwagę na kwestie finansowe. Dużym atutem talerzy ekologicznych jednorazowych jest również ich użyteczność. Wbrew pozorom są one tak samo wytrzymałe i funkcjonalne, jak konkurencyjne talerzyki wykonane z plastiku. W zależności od indywidualnych potrzeb i preferencji można wybrać naczynia o różnych pojemnościach i rozmiarach. Kolejnym bardzo dużym plusem jest efektowny wygląd. Nowoczesne talerzyki jednorazowe wykonane z ekologicznych materiałów spełniają nie tylko swoje zadania użytkowe, ale również doskonale wywiązują się z zadań dekoracyjnych.