Przesolony żur
Przesolony żur można uratować, dodając do zupy kilka surowych ziemniaków. Po ich ugotowaniu zupa powinna być już smaczna.
Zbyt rzadki krem do ciasta
Jeżeli krem do ciasta jest zbyt rzadki, nie trzeba go wyrzucać i robić nowego. Wystarczy włożyć spód ciasta na dno pucharka, wylać na niego krem i udekorować wierzch, a pyszny deser będzie gotowy. W podobny sposób można postąpić, gdy spód do mazurka będzie zbyt twardy i niemożliwe będzie jego krojenie – wtedy trzeba jednak skruszyć spód i zrobić z niego posypkę do deseru.
Africa Studio @ shutterstock.com
Luźna konsystencja pasztetu
Czasem składniki na pasztet są źle odmierzone, co sprawia, że pasztet po upieczeniu ma zbyt luźną konsystencję i nie daje się kroić. W takiej sytuacji nie ma co panikować. Pasztet można przełożyć do miseczki, udekorować kiszonymi ogórkami i podać wraz z ciemnym pieczywem. Będzie znakomitym smarowidłem do swojskich kanapek.
Za ostry chrzan
Gdy po otwarciu słoiczka z chrzanem okaże się, że jest on zbyt ostry, można złagodzić jego smak. Wystarczy wymieszać go z ugotowanym jajkiem lub śmietanką.
Elena Hramova @ shutterstock.com