Przygotowanie : 15 min.
Pieczenie: ok. 40 min.
Chłodzenie: 1 godz.
Składniki na tartę o średnicy 28 cm.
Składniki na kruchy spód:
● 250 g mąki typ 550 +10 g
● 125 g miękkiego masła
● 1 jajko
● 5 g soli
● ok. 50 ml wody
Składniki na farsz:
● 350 g dyni zważonej po obraniu (np. hokkaido lub zwyczajnej)
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 3 duże jajka
● 250 ml śmietany kremówki 30%
● 100 g fety
● 40 g startego żółtego sera typu Ementaler
● 30 g pestek dyni
● 3 szczypty gałki muszkatołowej
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj przesianą mąkę i sól. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj odrobinę wody, jajko, dolej w miarę potrzeby wody, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.
Po upływie tego czasu nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 10 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Upraż pestki dyni na suchej patelni, na średnim ogniu, przez około 1 minutę, mieszając je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły, zdejmij z ognia, kiedy zaczną podskakiwać. Odstaw na bok.
Dynię przekrój na ćwiartki, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój w drobną kostkę.
Podsmaż pokrojoną dynię na patelni z dodatkiem oliwy przez około 10-15 min, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
W misce ubij trzepaczką jajka, domieszaj śmietanę, dodaj rozkruszoną fetę i starty ser, trzy szczypty gałki muszkatołowej, posól (odrobinę, ponieważ feta jest już słona), popierz, a następnie przelej otrzymaną mieszaninę do miski miksera (lub blendera), i zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej konsytencji.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 °C.
Wylej przygotowaną masę na podpieczony spód tarty, posyp z wierzchu uprażonymi ziarenkami dyni, i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 °C, aż wierzch tarty lekko się zrumieni.
Gdyby podczas pieczenia tarta zbyt szybko się przyrumieniła, możesz zmniejszyć temperaturę do 180°C, lub przykryć tartę folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
Podawaj na gorąco, np. z sałatą doprawioną winegretem.
*Jeśli wolisz, zamiast dużej tarty, możesz przygotować małe tarteletki.