Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 30 min
Dla 4 osób
● 250 ml mleka
● 150 ml śmietany kremówki
● 3 żółtka jajek
● 2 jajka całe
● 75 g drobnego cukru
● 4 suszone figi
● 120 g musu jabłkowego*
Cukier cynamonowy :
● 1 łyżeczka cynamonu
● 2 łyżeczki drobnego cukru
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. W misce wymieszaj całe jajka, żółtka i cukier, energicznie ubijając trzepaczką. Dodaj mleko, śmietanę kremówkę i mus jabłkowy, wymieszaj ubijając.
Figi pokrój w drobną kostkę i rozprowadź na dnie formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia. Zalej przygotowaną mieszaniną z jajek, śmietany, mleka i musu jabłkowego. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut. Pozostaw do ostudzenia i wyjmij z formy. Możesz podawać ten deser zarówno na ciepło, lekko przestudzony, jak i schłodzony w lodówce, wedle uznania. Osobiście podaję go na zimno, uważam, że smakuje lepiej.
Przed podaniem wymieszaj cukier z cynamonem, posyp crème brûlée z wierzchu cukrem cynamonowym i opal go palnikiem do crème brûlée (palnikiem do karmelizowania cukru)*. Lub opal go przez 2 minuty za pomocą grilla w piekarniku rozgrzanym do 200°C, ale pilnuj, żeby krem nie przypalił się z wierzchu. Podawaj natychmiast.
*Mus jabłkowy bez cząstek jabłek.