KobiecePorady.pl

Gap year – coraz popularniejszy sposób na podróżowanie

Gap year – jeszcze niedawno traktowany jako ciekawostka z zagranicy – dziś znajduje realne miejsce w planach młodych Polaków. To już nie tylko moda, ale świadomy wybór tych, którzy chcą zrobić coś dla siebie, zanim ruszą dalej. Taki rok przerwy pozwala nie tylko na odkrywanie nowych kultur, naukę języków czy rozwijanie pasji, ale także na złapanie dystansu i przemyślenie swoich dalszych celów życiowych.

– Gap year to nie odskocznia, ale szansa, by zobaczyć, co naprawdę się liczy – mówi Magda Celejewska, Country Manager szkoły językowej EF Education First. – To czas, który pozwala się zatrzymać, złapać oddech i spojrzeć na siebie z dystansu. Dobrze zaplanowana przerwa potrafi zmienić więcej niż rok intensywnych obowiązków.

Piotr -

Powiązane artykuły

  • AI wspiera, nie zastępuje – jak mądrze i bezpiecznie korzystać ze sztucznej inteligencji?

    Jeszcze niedawno kojarzyła się z filmami science fiction. Dziś sztuczna inteligencja to coś zupełnie zwyczajnego. Korzystamy z niej w pracy, szkole, biznesie, a nawet planując wakacje. Może podsumować długi dokument w kilka sekund albo pomóc znaleźć konkretny przepis w setkach stron ustaw. Ale żeby AI rzeczywiście była pomocna, trzeba wiedzieć, jak jej używać.

  • Kulinarna podróż przez Europę Środkową

    Warszawska NUTA, praska La Degustation Bohême Bourgeoise i budapeszteńska Salt - trzy restauracje, które pokazują, że fine dining w naszym regionie zyskał własny język. Od pewnego czasu kraje, które kojarzą się z sycącą, tradycyjną i dość ciężką kuchnią, stają się laboratorium nowoczesnych doświadczeń kulinarnych. Szefowie sięgają do lokalnych smaków i poddają je transformacji, tworząc pełne finezji kompozycje. Są to miejsca, które odważnie wyznaczają kierunek w Europie Środkowej, a planując wizytę w stolicach Polski, Czech i Węgier, warto je odwiedzić.

  • Chef, który gra smakiem – Andrea Camastra

    Za kulinarnym sukcesem stoi zawsze człowiek – z wizją, charakterem i nieustannym głodem doskonałości. W polskim fine diningu takim człowiekiem bez wątpienia jest Andrea Camastra, czyli włoski szef kuchni, który jest rekordzistą, jeżeli chodzi o liczbę zdobytych gwiazdek dla swoich restauracji. Jako pierwszy, choć sam pochodzi z Apulii, postanowił polskie dania podnieść do rangi małych dzieł sztuki: w jego restauracji mizeria przybiera formę okrągłej praliny, a oklepane pierogi ruskie serwowane są w cieście dim-sum z dodatkiem wędzonej śmietany. To on postawił na polski wine pairing, polskich dostawców i polskie produkty. Był też jednym z prekursorów „casual fine diningu” w naszym kraju i ukształtował nową generację talentów.

  • Spektrum możliwości – neuroróżnorodność na rynku pracy

    W Polsce żyje około 400 tys. osób w spektrum autyzmu, ale zaledwie 2% z nich jest aktywnych zawodowo – to aż pięciokrotnie mniej niż średnia unijna (ok. 10%). Jednocześnie osoby neuroróżnorodne stanowią nawet 20% społeczeństwa, a liczba uczniów ze zdiagnozowanym spektrum autyzmu rośnie co roku o ok. 20%. To wyraźny sygnał, że rynek pracy musi dostosować się do rosnącej grupy przyszłych pracowników. „Różnorodność to nie deficyt, tylko inny sposób funkcjonowania mózgu” - podkreśla Sylwia Włodarczyk, członek zarządu Fundacji Szkolnej ds. edukacji i oligofrenopedagog z wieloletnim doświadczeniem. „Osoby neuroróżnorodne wnoszą na rynek pracy kompetencje, których brakuje wielu pracodawcom – skupienie, skrupulatność, lojalność, uczciwość czy zdolności analityczne”.