KobiecePorady.pl

Złoto jako finansowy plan B. Dlaczego warto inwestować przez cały rok – także w wakacje?

Wakacje to okres, który wielu osobom kojarzy się z wypoczynkiem, podróżami i większymi wydatkami. Niewielu w tym czasie myśli o inwestowaniu, a jeszcze mniej o budowaniu finansowego bezpieczeństwa. Tymczasem właśnie letni okres, z charakterystycznym dla niego obciążeniem domowego budżetu, jest doskonałym momentem, by przyjrzeć się swoim oszczędnościom i zaplanować coś więcej niż tylko sezonowe wydatki.

Ewelina -

Powiązane artykuły

  • Chef, który gra smakiem – Andrea Camastra

    Za kulinarnym sukcesem stoi zawsze człowiek – z wizją, charakterem i nieustannym głodem doskonałości. W polskim fine diningu takim człowiekiem bez wątpienia jest Andrea Camastra, czyli włoski szef kuchni, który jest rekordzistą, jeżeli chodzi o liczbę zdobytych gwiazdek dla swoich restauracji. Jako pierwszy, choć sam pochodzi z Apulii, postanowił polskie dania podnieść do rangi małych dzieł sztuki: w jego restauracji mizeria przybiera formę okrągłej praliny, a oklepane pierogi ruskie serwowane są w cieście dim-sum z dodatkiem wędzonej śmietany. To on postawił na polski wine pairing, polskich dostawców i polskie produkty. Był też jednym z prekursorów „casual fine diningu” w naszym kraju i ukształtował nową generację talentów.

  • Chef, który gra smakiem – Andrea Camastra

    Za kulinarnym sukcesem stoi zawsze człowiek – z wizją, charakterem i nieustannym głodem doskonałości. W polskim fine diningu takim człowiekiem bez wątpienia jest Andrea Camastra, czyli włoski szef kuchni, który jest rekordzistą, jeżeli chodzi o liczbę zdobytych gwiazdek dla swoich restauracji. Jako pierwszy, choć sam pochodzi z Apulii, postanowił polskie dania podnieść do rangi małych dzieł sztuki: w jego restauracji mizeria przybiera formę okrągłej praliny, a oklepane pierogi ruskie serwowane są w cieście dim-sum z dodatkiem wędzonej śmietany. To on postawił na polski wine pairing, polskich dostawców i polskie produkty. Był też jednym z prekursorów „casual fine diningu” w naszym kraju i ukształtował nową generację talentów.

  • Praca sezonowa 2025 – lato wyzwań i szans na szybki zarobek

    Lato 2025 przynosi gorący sezon na rynku pracy. Branża gastronomiczna, hotelarska, turystyczna notuje wzrost zapotrzebowania na pracowników, ale mimo atrakcyjnych stawek – sięgających nawet 50 zł za godzinę – wiele firm wciąż ma trudności z obsadzeniem wszystkich stanowisk. Z jednej strony mamy tysiące dostępnych ofert w całej Polsce. Z drugiej – rosnące oczekiwania kandydatów i zmiany w przepisach prawa, które już teraz wpływają na sposób rekrutacji i zatrudnienia.

  • A gdyby tak rzucić to wszystko i pojechać w góry? Latem postaw na aktywny wypoczynek!

    W wakacje często wybieramy morze jako główny kierunek podróży. Jednak wyjazd w góry to doskonały sposób, aby poprawić swoją kondycję fizyczną, a tym samym zadbać o zdrowie. Większość z nas prowadzi tzw. „siedzący tryb życia”, a praca i codzienne obowiązki sprawiają, że nie mamy dużo czasu na aktywność fizyczną. Wakacje to doskonała okazja, żeby pomyśleć o sobie, bo jak podkreśla znana trenerka Anna Lewandowska: „Na urlopie mamy najlepszy czas, by zadbać o siebie, kiedy jesteśmy razem – z rodziną, bez presji, bez pośpiechu. Trening na wakacjach to nie obowiązek. To przyjemność i rytuał, który daje nam jeszcze więcej radości z odpoczynku”. Livigno - popularna alpejska miejscowość przy granicy włosko-szwajcarskiej - pokazuje, że lato w górach to doskonały sposób na regenerację, aktywny wypoczynek i powrót do zdrowych nawyków.