1. Za przycinanie róży zabieramy się na wiosnę - jak tylko stopnieje śnieg, przed wypuszczeniem kwiatów. Najlepszy czas na przycinanie, to moment, w którym pojawiają się pierwsze pączki wielkości ziaren słonecznika.
2. Zadbaj o odpowiednie narzędzie. Ważne, aby sekator który był bardzo ostry i dobrze ciął gałązki. Zależy nam na tym, aby równo uciąć gałązkę, a nie zniszczyć ją.
3. Zaczynamy od obcięcia suchych (martwych) gałązek. W środku będą one cimniejsze niż pozostałe. Żywe gałązki są białę w środku i wyglądają zdrowo. Mają lekko zielony kolor.
4.Jeśli Twój krzak jest bujny, to obetnij wszystkie gałązki, które są cieńsze niż ołówek. Wybierz 4-6 zdrowych, grubych, ciemnozielonych gałązek, z których utworzysz podstawę krzaka.
5.Zdrowe gałązki skróć o około jedną trzecią wysokości. Jeśli krzak jest młody, możesz uciąć troszkę więcej, jeśli jest już starszy utnij troszkę mniej.
6.Odszukaj pączki, które nie są zwrócone do środka krzaka. Zrób cięcie pod kątem 45 stopni w kierunku centralnej części krzaka. Dzięki takiemu nachyleniu nasz krzaczek będzie rozwijał się prawidłowo. Dzięki właściwemu przycinaniu, zapewnimy naszej róży prawidłowy i zdrowy wzrost.