Najlepiej zaopatrzyć się w suszarkę wyposażoną w funkcję regulacji strumienia powietrza i temperatury suszenia oraz okrągłą szczotkę z naturalnego włosia o grubości dostosowanej do długości naszych włosów.
Zanim zaczniemy suszyć włosy, osuszmy je delikatnie przy pomocy ręcznika – owińmy go wokół włosów i pozostawmy na kilka minut tak, by wchłonął nadmiar wilgoci. Następnie przeczeszmy pasma grzebieniem o szeroko rozstawionych zębach.
Podzielmy włosy na kilka części. Suszenie zacznijmy od przednich pasm i powoli kierujmy się w stronę karku. Następnie wysuszmy włosy z dołu. Przy pomocy klamerek lub spinek przytrzymujmy mokre pasma, których jeszcze nie wysuszyliśmy.
Jako, że strumień powietrza z suszarki nie powinien być zbyt gorący, ustawmy taką temperaturę, która nie będzie drażniła skóry głowy. Włosy suszyć należy od nasady w stronę końcówek zgodnie z kierunkiem ich wzrostu. Suszarkę trzymać powinno się minimum 10 centymetrów od skóry głowy i prowadzić swobodnymi, kołyszącymi ruchami.
Do suszenia włosów przydatne mogą okazać się różnego rodzaju nasadki. Przy modelowaniu pasm dobrze sprawdzi się wąska końcówka kierująca strumień powietrza w wybrane przez nas miejsce. Posiadaczki kręconych włosów postawić powinny natomiast na okrągły dyfuzor, który rozprowadza powietrze na dużej powierzchni bez plątania włosów.
Kosmetyki utrwalające fryzurę nakładać należy dopiero wówczas, gdy włosy będą dobrze podsuszone. W przeciwnym wypadku nie będą się one dobrze układać.
Na sam koniec, w celu utrwalenia fryzury, potraktujmy włosy strumieniem zimnego powietrza.