Kremowe serki topione marki Hochland powstają z naturalnych składników, nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków, więc warto rozważyć stosowanie ich nie tylko na kanapki. Sprawdź najpopularniejsze propozycje potraw z kremowym serkiem topionym. Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na kremowe.hochland.pl.
Penne w pikantnym sosie serowym z chorizo
Składniki:
- małe opakowanie makaronu typu penne,
- ok. 200 g kiełbasy chorizo,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka papryczki chili,
- mała śmietana 18% (200 ml),
- cebula dymka,
- sól i pieprz do smaku,
- ser kremowy Hochland Gouda w kubeczku.
Przepis:
Na początku ugotuj makaron al dente zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Następnie na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę chorizo, dodaj do niej papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj śmietanę i ser kremowy Hochland w taki sposób, aby powstał kremowy sos. Przypraw solą i pieprzem (możesz użyć też chili, jeśli lubisz bardziej pikantne dania). Połącz powstały w ten sposób sos z makaronem i delektuj się niepowtarzalnym smakiem.
Makaron w kremowym sosie z pieczarkami
Składniki:
- opakowanie ulubionego makaronu (polecamy penne lub tagliatelle),
- 50 dag pieczarek,
- 2 nieduże cebule,
- 500 ml słodkiej śmietany 18%,
- 4-5 trójkącików kremowego serka topionego Hochland Śmietankowy,
- sól, pieprz, natka pietruszki - do smaku,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka wybranego oleju do smażenia.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulki i czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojone pieczarki, poddusić do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Dodać rozgniecione widelcem serki topione. Po ich rozpuszczeniu dodać śmietanę, gotować do zgęstnienia. Pod koniec dodać sól, pieprz do smaku, natkę pietruszki. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć patelnię z ognia i dodać makaron. Wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Kremowa zupa serowa z grzankami
Składniki:
- 1,5 l wywaru warzywnego lub bulionu (może być zarówno drobiowy, jak i wieprzowy),
- trzy ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany 18%,
- 1 opakowanie (200 g) sera kremowego śmietankowego w krążku Hochland,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki,
- kilka kromek ulubionego chleba lub jedna średniej wielkości bagietka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przepis:
Najpierw zeszklij na oliwie uprzednio posiekaną w drobną kostkę cebulę, a następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli i czosnku dodaj bulion, kremowy serek topiony, i dokładnie wymieszaj. W dalszej kolejności dodaj śmietanę i dopraw zupę solą i pieprzem. Na samym końcu zajmij się przygotowaniem grzanek – chleb lub bagietkę pokrój w kostkę, i wymieszaj pokrojone pieczywo z łyżką oliwy, odrobiną soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Grzanki podsmaż na suchej patelni lub ewentualnie włóż na kilkanaście sekund do rozgrzanego piekarnika. Zupę z serkiem kremowym podawaj z grzankami oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!