1. Rozpoczynamy usunięciem resztek lakieru i zanieczyszczeń z płytki paznokcia za pomocą bezacetonowego zmywacza. Metalowym pilniczkiem nadajemy naszym paznokciom zamierzony kształt. Należy piłować płytkę w jedną stronę – w przeciwnym razie możemy doprowadzić do rozdwajania się paznokci!
2. Następnie, za pomocą bloku polerskiego, wygładzamy powierzchnię paznokcia, jak również delikatnie wygładzamy skórki.
3. Następnym krokiem jest zanurzenie dłoni w ciepłej wodzie z żelem lub mydlinami. Można także do roztworu dodać kilka kropel soku z cytryny, co dodatkowo zmiękcza skórki. Po 10 minutach moczenia nanosimy na skórki preparat ułatwiający ich usunięcie. Delikatnie, drewnianym patyczkiem odsuwamy skórki i wtedy przystępujemy do ich wycinania za pomocą specjalnych cążek.
Marina Kirezhenkova @ 123rf.com
4. Na przygotowane paznokcie nanosimy bazę, która zwiększa trwałość lakieru jak i może zapobiec niechcianym odbarwieniom paznokci.
5. Lakier nanosimy od środka płytki paznokcia. Gdy wyschnie pierwsza warstwa, nanosimy kolejną. Następnie, na suchy lakier, nanosimy „top coat”, który nada płytkom blask i zdecydowanie zwiększy trwałość lakieru. Gdy środek wyschnie, należy posmarować ręce kremem do rąk, a na powierzchni paznokci rozprowadzić odrobię oliwki do skórek. Voila!
subbotina @ 123rf.com