Składniki na 1/2 porcji (19 sztuk):
- 1 1/2 szkl. mąki
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 dkg margaryny Kasi
- 1/2 szkl. mleka
- 2 dkg drożdży
- szczypta soli
- 1/2 cukru waniliowego
- 1/2 kieliszka spirytusu
- powidła śliwkowe, masa krówkowa do nadziewania
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, wlać do miski i zrobić zaczyn dodając drożdże, 1 łyżeczkę cukru i mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do niego żółtka, cukier puder, sól oraz resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż pojawią się pęcherzyki. Dodać roztopiony tłuszcz, cukier waniliowy oraz spirytus. Mieszać do połączenia się wszystkich składników. Znów odstawić do wyrośnięcia(ja zostawiłam na 1 godzinę koło grzejnika). Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowywać na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka. Układać je na pergaminie, poczekać aż troszkę podrosną. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, odsączać na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym. Usmażone pączki nadziewać masą krówkową i powidłami śliwkowymi. Polać lukrem.
Pycha!!!