SKŁADNIKI
- 350 g kremowego serka (typu philadelphia)
- 50 g suszonych pomidorów
- 50 g czarnych oliwek
- 50 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- suszone oregano
- natka pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Oczyszczamy szpinak, myjemy i odcinamy łodygi. Zagotowujemy wodę, w której blanszujemy szpinak ok. 1 minuty. Szpinak starannie osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Suszone pomidory, czarne oliwki i ząbek czosnku drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy.
- W miseczce mieszamy ser z suszonymi pomidorami, oliwkami, ząbkiem czosnku, natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano.
- Małe foremki (6 sztuk) wyściełamy folią samoprzylepną. Na dno i na boki układamy liście szpinaku.
- Każdą foremkę wypełniamy serkiem i przykrywamy folia samoprzylepna.
- Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Schłodzone serki wyjmujemy z foremek, podajemy z sałatą i świeżym pieczywem.