KOMPOT Z RABARBARU Z GOŹDZIKAMI
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 1 litr wody mineralnej niegazowanej
- 5 łyżek cukru
- 5 goździków
Sposób przygotowania:
- Łodygi rabarbaru dokładnie obrać i opłukać, pokroić w kawałki o długości 1 cm.
- Do rondelka dodać cukier i kawałki rabarbaru.
- Wymieszać i odstawić na 20 minut, aż rabarbar puści sok.
- Następnie dodać wodę mineralną i dołożyć goździki, całość zagotować.
- Kompot przed podaniem przelewamy przez sitko i podajemy na ciepło lub na zimno.
CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej ( może być krupczatka )
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Piana:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania (40 g jedno) budyniu waniliowego lub śmietankowego
- pół szklanki oleju
Ponadto:
- 500g rabarbaru, umytego i pokrojonego w małe kawałki
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
- Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części (60% i 40%), każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Blachę (33x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Gotową piankę wyłożyć na podpieczony, zimny spód, wyrównać i ułożyć na niej pokrojony rabarbar. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 - 40 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
KURCZAK Z RABARBAREM
Składniki:
- 50 dag filetów z kurczaka
- 100 gramów rabarbaru
- 200 mililitrów słodkiej śmietanki
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- pęczek melisy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik włączamy na temperaturę 200 st. C.
- Filety z kurczaka kroimy w dużą kostkę, solimy, obsmażamy na maśle na patelni.
- Rabarbar siekamy i przekładamy wraz z kurczakiem do żaroodpornego naczynia.
- Zalewamy kurczaka miodem wymieszanym ze śmietanką.
- Pieczemy w piekarniku przez 15 minut. Przed podaniem danie posypujemy posiekanymi listkami melisy.
DESER Z RABARBAREM I MALINAMI
Składniki:
- 2 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki brązowego cukru
- garść malin (mogą być mrożone)
- 250g mascarpone
- 200ml jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
- cukier do smaku
- około 10 biszkoptów
Sposób przygotowania:
- Umyj rabarbar, odetnij końcówkę ,obierz ,następnie pokrój na 1 cm kawałki.
- Ułóż rabarbar w rondlu, zalej 3 łyżkami wody , dodaj brązowy cukier i maliny.
- Przykryj i duś 5 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj mieszając, aż powstanie gęsty kompot. Odstaw do ostudzenia.
- Serek mascarpone wymieszaj z jogurtem, aż powstanie gładka masa.
- Dodaj cukier waniliowy i ewentualnie cukier do smaku.
- W pucharku układaj warstwami kompot, biszkopty i masę mascarpone, kończąc na kompocie.
pixabay.com
KONFITURA Z RABARBARU
Składniki na ok. 900 ml konfitury:
- 850 g rabarbaru (pokrojonego, już bez liści i końcówek)
- 125 ml soku z cytryny
- 10 g czystej pektyny owocowej lub 1 opakowanie środka żelującego 3:1
- 1 czubata łyżeczka startego imbiru
- 330 g cukru
Sposób przygotowania:
- Rabarbar dokładnie myjemy, odkrawamy końce i kroimy na kawałki o szerokości ok. 1-1,5 cm. *Wsypujemy do garnka, dodajemy substancję żelującą (pektynę), starty imbir i sok z cytryny. Mieszamy.
- Ustawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy przez 2 minuty ciągle mieszając – po chwili poczujemy, że kawałki rabarbaru zaczynają się powoli do siebie przyklejać.
- W tym momencie dodajemy cukier i podgrzewamy na średnim aż się całkowicie rozpuści. Nie należy przerywać mieszania.
- Z każdą minutą rabarbar będzie coraz bardziej puszczał sok. Teraz wystarczy go mieszać co dłuższą chwilę. Po 10 minutach gotowania konfitura będzie zrobiona – kawałki rabarbaru niemal całkowicie się rozpadną.
- Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych i wytartych słoików. Najlepiej jak są jeszcze ciepłe Zwracamy szczególną uwagę, by suche były też brzegi słoików przed zakręceniem. Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych i wytartych słoików. Najlepiej jak są jeszcze ciepłe np. wyjęte prosto ze zmywarki (ale koniecznie suche!). Zwracamy szczególną uwagę, by suche były też brzegi słoików przed zakręceniem. Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych i wytartych słoików. Najlepiej jak są jeszcze ciepłe np. wyjęte prosto ze zmywarki (ale koniecznie suche!). Zwracamy szczególną uwagę, by suche były też brzegi słoików przed zakręceniem.
- Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych i wytartych słoików. Najlepiej jak są jeszcze ciepłe np. wyjęte prosto ze zmywarki (ale koniecznie suche!). Zwracamy szczególną uwagę, by suche były też brzegi słoików przed zakręceniem.
MUFFINY RABARBAROWO-CYNAMONOWE
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,75 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 duże jajka
- 120 g stopionego i ostudzonego masła
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 szklanka obranego i pokrojonego rabarbaru
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche .
- W drugiej misce wymieszać składniki mokre.
- Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać je łyżką.
- Na koniec dodać rabarbar i ponownie zamieszać.
- Tak przygotowaną masą wypełnić papilotki do trzech czwartych wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut.
pixabay.com