TRADYCYJNE WĘGIERSKIE LECZO
Składniki:
- 1 kilogram papryki
- 1 kilogram pomidorów
- 4 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki smalcu
- 100 gram wędzonego boczku
- 400 g kiełbasy, najlepiej pikantnej
- sól, słodka i ostra papryka do smaku
- tymianek do smaku
Sposób przygotowania:
1. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki.
3. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
4. Kiełbasę kroimy w plastry, boczek w słupki.
5. Na smalcu podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodajemy kiełbasę i podsmażamy na złoty kolor.
6. Dodajemy paprykę, dusimy kilka minut, następnie dodajemy pomidory i tymianek.
7. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 30 minut.
8. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, dużą ilością słodkiej papryki w proszku i ostrą papryką do smaku.
9. Leczo znakomicie smakuje z chlebem lub innym pieczywem.
LECZO Z CUKINIĄ
Składniki:
- 20 dag kiełbasy
- 4 małe cukinie
- 2 cebule
- 4 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów
- 4 kolorowe papryki
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól , pieprz
- papryka słodka i ostra w proszku
- olej
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, cebulę obieramy, a potem kroimy wszystko na niezbyt drobne kawałki.
2. Kiełbasę, cukinię i pomidory również kroimy w kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, aż się zezłoci.
4. Dodajemy paprykę i mieszając chwilę smażymy.
5. Dolewamy pół szklanki wody i pod przykryciem dusimy na małym ogniu.
6. Gdy papryka będzie miękka, dodajemy kiełbasę i całość dusimy.
7. Następnie do garnka dodajemy pomidory, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz cukinię.
8. Wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cukinia będzie miękka.
9. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki oraz doprawiamy leczo solą i papryką.
Dar19.30 @ depositphotos.com