Leczo to węgierska tradycyjna potrawa, która jest znana także w innych krajach na przykład na Słowacji, w Czechach i Niemczech. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Jest to proste i smaczne danie z dużą ilością warzyw. Najlepiej robić je w lecie, korzystając ze świeżych i aromatycznych warzyw, a następnie odpowiednie porcje można zamrozić i cieszyć się smakiem leczo również w jesieni i w zimie. Nic nie stoi na przeszkodzie by urozmaicić to danie swoimi ulubionymi dodatkami na przykład cukinią, pieczarkami i boczkiem ale warto choć raz przygotować tradycyjne węgierskie leczo.
Firea @ depositphotos.com
TRADYCYJNE WĘGIERSKIE LECZO
Składniki:
- 1 kilogram papryki
- 1 kilogram pomidorów
- 4 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki smalcu
- 100 gram wędzonego boczku
- 400 g kiełbasy, najlepiej pikantnej
- sól, słodka i ostra papryka do smaku
- tymianek do smaku
Sposób przygotowania:
1. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki.
3. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
4. Kiełbasę kroimy w plastry, boczek w słupki.
5. Na smalcu podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodajemy kiełbasę i podsmażamy na złoty kolor.
6. Dodajemy paprykę, dusimy kilka minut, następnie dodajemy pomidory i tymianek.
7. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 30 minut.
8. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, dużą ilością słodkiej papryki w proszku i ostrą papryką do smaku.
9. Leczo znakomicie smakuje z chlebem lub innym pieczywem.
LECZO Z CUKINIĄ
Składniki:
- 20 dag kiełbasy
- 4 małe cukinie
- 2 cebule
- 4 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów
- 4 kolorowe papryki
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól , pieprz
- papryka słodka i ostra w proszku
- olej
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, cebulę obieramy, a potem kroimy wszystko na niezbyt drobne kawałki.
2. Kiełbasę, cukinię i pomidory również kroimy w kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, aż się zezłoci.
4. Dodajemy paprykę i mieszając chwilę smażymy.
5. Dolewamy pół szklanki wody i pod przykryciem dusimy na małym ogniu.
6. Gdy papryka będzie miękka, dodajemy kiełbasę i całość dusimy.
7. Następnie do garnka dodajemy pomidory, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz cukinię.
8. Wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cukinia będzie miękka.
9. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki oraz doprawiamy leczo solą i papryką.
Dar19.30 @ depositphotos.com
Powiązane artykuły
-
Jesień w kuchni: przepisy na smaczne i słodkie obiady
Gdy jesienna plucha nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, nadchodzi doskonały czas na długie gotowanie. Aby mieć lepszy humor, można sięgnąć po dania obiadowe przyrządzone na słodko. Nie muszą to być jednak naleśniki czy podobne do nich dania – na słodko można podać również mięsa.
-
Spaghetti z pesto z buraków
Przepis na doskonałe spaghetti z pesto z buraków
-
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami
Przepis na pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami. Palce lizać!
-
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka
Przepis na pyszne na placuszki z piersi kurczaka. Jeśli masz chwilkę to warto zrobić je na obiad. Wszyscy domownicy będa zachwyceni! Satysfakcja gwarantowana.
Kamila
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka 2016-10-25 07:43:37 2016-10-24 21:40:34