Gdy jesienna plucha nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, nadchodzi doskonały czas na długie gotowanie. Aby mieć lepszy humor, można sięgnąć po dania obiadowe przyrządzone na słodko. Nie muszą to być jednak naleśniki czy podobne do nich dania – na słodko można podać również mięsa.

Elena Shashkina @ 123rf.com
Mięso w miodowej glazurze
Soczyste i słodkie mięso można przyrządzić dzięki użyciu miodu. Miody mają różne barwy, dlatego warto zapoznać się z tym, co one oznaczają. Najjaśniejsze miody są najsłodsze i pasują do deserów i napojów. Miody ciemne są o wiele bardziej wyraziste w smaku, dzięki czemu pasują do wytrawnych dań. Z tego powodu to właśnie ciemne miody, np. gryczany czy spadziowy, wykorzystywane są do przygotowywania marynat i sosów do mięs.
Przepis na miodowe udka z kurczaka
-
10 udek z kurczaka,
-
2 łyżki sosu sojowego,
-
1 łyżka papryki czerwonej,
-
2 ząbki czosnku,
-
1,5 łyżki miodu,
-
3 łyżki wody,
-
oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Udka należy umyć, osuszyć i włożyć do miski. Pozostałe składniki trzeba wymieszać, zalać powstałą marynatą mięso i wstawić je do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu udka przekłada się do naczynia żaroodpornego, przykrywa folią i piecze w temperaturze 180° C przez 40 min.
Przepis na słodkie miodowo-pikantne żeberka
-
1,2-1,5 kg żeberek wieprzowych,
-
2 łyżki miodu,
-
2 ząbki czosnku,
-
½ szklanki sosu barbecue,
-
½ szklanki sosu słodko-kwaśnego,
-
1 papryczka chili.
-
sól i pieprz do smaku.
Żeberka należy oczyścić, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kwadrans. Następnie należy wyjąć je, wystudzić i natrzeć marynatą przyrządzoną z reszty składników. Powinny stać w niej przez całą noc. Rano można przełożyć je do naczynia do pieczenia, podlać wodą i piec do miękkości w temperaturze 190° C.
Kamila
Jesień w kuchni: przepisy na smaczne i słodkie obiady 2016-10-14 07:56:59 2016-09-12 11:06:34
<Brak komentarzy, możesz napisać pierwszy!>