Gdy jesienna plucha nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, nadchodzi doskonały czas na długie gotowanie. Aby mieć lepszy humor, można sięgnąć po dania obiadowe przyrządzone na słodko. Nie muszą to być jednak naleśniki czy podobne do nich dania – na słodko można podać również mięsa.
Elena Shashkina @ 123rf.com
Mięso w miodowej glazurze
Soczyste i słodkie mięso można przyrządzić dzięki użyciu miodu. Miody mają różne barwy, dlatego warto zapoznać się z tym, co one oznaczają. Najjaśniejsze miody są najsłodsze i pasują do deserów i napojów. Miody ciemne są o wiele bardziej wyraziste w smaku, dzięki czemu pasują do wytrawnych dań. Z tego powodu to właśnie ciemne miody, np. gryczany czy spadziowy, wykorzystywane są do przygotowywania marynat i sosów do mięs.
Przepis na miodowe udka z kurczaka
-
10 udek z kurczaka,
-
2 łyżki sosu sojowego,
-
1 łyżka papryki czerwonej,
-
2 ząbki czosnku,
-
1,5 łyżki miodu,
-
3 łyżki wody,
-
oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Udka należy umyć, osuszyć i włożyć do miski. Pozostałe składniki trzeba wymieszać, zalać powstałą marynatą mięso i wstawić je do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu udka przekłada się do naczynia żaroodpornego, przykrywa folią i piecze w temperaturze 180° C przez 40 min.
Przepis na słodkie miodowo-pikantne żeberka
-
1,2-1,5 kg żeberek wieprzowych,
-
2 łyżki miodu,
-
2 ząbki czosnku,
-
½ szklanki sosu barbecue,
-
½ szklanki sosu słodko-kwaśnego,
-
1 papryczka chili.
-
sól i pieprz do smaku.
Żeberka należy oczyścić, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kwadrans. Następnie należy wyjąć je, wystudzić i natrzeć marynatą przyrządzoną z reszty składników. Powinny stać w niej przez całą noc. Rano można przełożyć je do naczynia do pieczenia, podlać wodą i piec do miękkości w temperaturze 190° C.
Powiązane artykuły
-
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami
Przepis na pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami. Palce lizać!
-
Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach
Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Dziś polecamy pyszne placki, które dodatkowo przygotowuje się bardzo szybko.
-
Spaghetti z pesto z buraków
Przepis na doskonałe spaghetti z pesto z buraków
-
Sprawdzone przepisy: Filet z kurczaka na 3 sposoby
Kto nie lubi pysznego, soczystego fileta z kurczaka? Chyba niewiele rąk zostało podniesionych w górę! Tymczasem dość rozbijania mięsa tłuczkiem, panierowania i smażenia. Pora na mięso z piekarnika lub duszone w aromatycznym sosie. Białe mięso to mięso suche – mało wilgotne i pozbawione tłuszczu. Aby było soczyste dodajemy do potrawy dokładnie to, czego w mięsie brak – delikatny tłuszcz i płyn. Pora wypróbować nowe sposoby przygotowywania fileta z kurczaka!
Kamila
Sprawdzone przepisy: Filet z kurczaka na 3 sposoby 2016-11-27 01:34:47 2016-10-26 14:09:17