Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Dziś polecamy pyszne placki, które dodatkowo przygotowuje się bardzo szybko.
Ruggiero Scardigno @ 123rf.com
PLACKI Z CUKINI
Składniki:
- 1 duża cukinia (ok. 450 g)
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 pęczek pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- garść koperku
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
- Cukinię ścieramy na o dużych oczkach. Odciskamy przez sito.
- Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i pieprzem.
- Dodajemy odciśniętą cukinię, posiekaną pietruszkę i jajko. Dokładnie mieszamy.
- Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy (zbyt duża ilość oliwy sprawi, że placuszki niepotrzebnie ją wchłoną). Smażymy ok. 3 minuty z każdej strony.
- Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie i na patelni placki będą nam się rozpadały, dodajmy odrobinę mąki ziemniaczanej lub bułki tartej. Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy.
PLACUSZKI CUKINIOWE
Składniki na około 15 sztuk:
- 500 g cukinii (mniej więcej 2 małe cukinie)
- 2 jajka
- 1 mała cebulka, posiekana
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz, do smaku, koperek
Sposób przygotowania:
- Cukinię (ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, wymieszać, odstawić na 10 minut, po tym czasie odlać zgromadzoną wodę, lekko odcisnąć.
- Dodać lekko roztrzepane jajka, drobno posiekaną cebulę, mąkę pszenną, opcjonalnie – posiekany koper i doprawić pieprzem.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.
KORSYKAŃSKIE PLACKI Z CUKINII
Składniki:
- 3 małe cukinie (ok. 600 g)
- 200 ml mleka
- 200 g mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na spaghetti orientalne
Lubisz przełamywać konwencje? Ja uwielbiam. Wtedy powstają naprawdę niesamowite rzeczy i nie ważne czy mówimy o kuchni czy np. o biznesie. Warto czasmi zboczyć z utartego szlaku, by znaleźć się w zupełnie nowym i wspaniałym miejscu. I własnie moje Spaghetti orientalne jest takim wyjściem poza schemat, bo nie ma do niego ani sosu bolognese ani carbonara... jest za to niesamowita przyprawa Mirin.
-
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą.
-
Tajemnica popularności curry - fenomenalna przyprawa, której nie może zabraknąć w Twojej kuchni
O curry słyszeli wszyscy, ale czy równie wszyscy tą przyprawę używają, to już inna sprawa. Curry to nie pojedyncza przyprawa, to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie. Wspólnym elementem wielu sproszkowanych mieszanek przyprawowych jest kurkuma, która nadaje curry charakterystyczny żółty kolor. Inne popularne przyprawy wchodzące w skład mieszanki curry to: kolendra, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek. Curry uważana jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Dlaczego? Wpływa nie tylko na smak i zapach potraw, ale także trawienie, metabolizm, czy nawet choroby. Kurkuma działa przeciwzapalnie, kumin - przeciwnowotworowo, chili - pobudza metabolizm, cynamon - pomaga w chorobach wirusowych, imbir - świetny jest na niestrawność, dodaje energii i również podkręca metabolizm, a kolendra jest przeciwbakteryjna. W niektórych odmianach kuchni indyjskiej, curry oznacza danie, które przypomina zupę z jogurtu, na bazie masła klarowanego, przypraw i cieciorki. Pozostałe regiony świata, od Anglii aż do Tajlandii, używają tego terminu jako określenie mięsa lub warzyw ugotowanych w pikantnym sosie. Czy nie brzmi to zachęcająco? Ten kto nie ma tej potrawy w domu niech koniecznie wpisze ją na listę zakupów! Curry idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsem i rybami, ale znakomite jest również do przyrządzania dań wegetariańskich.
Kamila
Tajemnica popularności curry - fenomenalna przyprawa, której nie może zabraknąć w Twojej kuchni 2016-12-19 07:50:02 2016-12-06 14:13:58