O curry słyszeli wszyscy, ale czy równie wszyscy tą przyprawę używają, to już inna sprawa. Curry to nie pojedyncza przyprawa, to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie. Wspólnym elementem wielu sproszkowanych mieszanek przyprawowych jest kurkuma, która nadaje curry charakterystyczny żółty kolor. Inne popularne przyprawy wchodzące w skład mieszanki curry to: kolendra, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek. Curry uważana jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Dlaczego? Wpływa nie tylko na smak i zapach potraw, ale także trawienie, metabolizm, czy nawet choroby. Kurkuma działa przeciwzapalnie, kumin - przeciwnowotworowo, chili - pobudza metabolizm, cynamon - pomaga w chorobach wirusowych, imbir - świetny jest na niestrawność, dodaje energii i również podkręca metabolizm, a kolendra jest przeciwbakteryjna. W niektórych odmianach kuchni indyjskiej, curry oznacza danie, które przypomina zupę z jogurtu, na bazie masła klarowanego, przypraw i cieciorki. Pozostałe regiony świata, od Anglii aż do Tajlandii, używają tego terminu jako określenie mięsa lub warzyw ugotowanych w pikantnym sosie. Czy nie brzmi to zachęcająco? Ten kto nie ma tej potrawy w domu niech koniecznie wpisze ją na listę zakupów! Curry idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsem i rybami, ale znakomite jest również do przyrządzania dań wegetariańskich.
WARZYWNE CURRY Z KURCZAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 burak czerwony
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy curry (20g)
- sól, papryka ostra lub chili
- 4-5 łyżek oleju
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę.
2. Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i chwilkę podsmażamy.
3. Oczyszczamy i kroimy pierś kurczaka w grubą kostkę.
4. Do warzyw dodajemy mięso i jeszcze chwilkę podsmażamy, uważając aby nie przypalić.
5. Zalewamy niewielką ilością wody, tak by tylko pokryła warzywa, solimy i gotujemy do miękkości.
6. Gdy warzywa są już prawie gotowe dodajemy przyprawę curry i jeszcze chwilkę gotujemy.
7. Na koniec wlewamy puszkę mleka kokosowego i zagotowujemy.
8. Jeżeli lubimy pikantne dania przyprawiamy ostrą papryką lub chili. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.
WEGETARIAŃSKIE CURRY Z KALAFIOREM
Składniki:
- ½ kalafiora
- 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- puszka mleka kokosowego
- puszka ananasa
- 3 duże pomidory obrane ze skóry
- sól, przyprawa curry
- kilka gałązek szczypiorku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy posiekaną cebulę.
2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony czosnek, papryczkę, przyprawy i podzielony na różyczki kalafior.
3. Po chwili dolewamy pół szklanki wody i pokrojone pomidory.
4. Dusimy pod przykrycie 10 min.
5. Po tym czasie dodajemy odsączoną ciecierzyce lub soczewicę, pokrojonego w kostkę ananasa i syrop ananasowy oraz mleko kokosowe.
6. Dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy posypane szczypiorkiem.
ZIELONE CURRY Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ
Składniki:
- 1 stołowa łyżka zielonego curry
- 2 piersi kurczaka
- 3 torebki ryżu
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 malutkie cukinie
Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni.
2. Kroimy cukinię na plasterki i smażymy na drugiej patelni aż do momentu, w którym stanie się miękka, następnie przekładamy ją do miski.
3. Wylewamy mleczko kokosowe na patelnie, dodajemy do niego pastę curry i gotujemy przez chwilę razem, aż do połączenia się składników.
4. Dokładamy wcześniej przyrządzoną cukinię i mięso, wszystko dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
5. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy nakładamy do miski i polewamy daniem z patelni.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na spaghetti orientalne
Lubisz przełamywać konwencje? Ja uwielbiam. Wtedy powstają naprawdę niesamowite rzeczy i nie ważne czy mówimy o kuchni czy np. o biznesie. Warto czasmi zboczyć z utartego szlaku, by znaleźć się w zupełnie nowym i wspaniałym miejscu. I własnie moje Spaghetti orientalne jest takim wyjściem poza schemat, bo nie ma do niego ani sosu bolognese ani carbonara... jest za to niesamowita przyprawa Mirin.
-
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą.
-
Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach
Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Dziś polecamy pyszne placki, które dodatkowo przygotowuje się bardzo szybko.
Kamila
Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach 2017-01-24 07:22:53 2016-11-30 08:23:45