Kto nie lubi pysznego, soczystego fileta z kurczaka? Chyba niewiele rąk zostało podniesionych w górę! Tymczasem dość rozbijania mięsa tłuczkiem, panierowania i smażenia. Pora na mięso z piekarnika lub duszone w aromatycznym sosie. Białe mięso to mięso suche – mało wilgotne i pozbawione tłuszczu. Aby było soczyste dodajemy do potrawy dokładnie to, czego w mięsie brak – delikatny tłuszcz i płyn. Pora wypróbować nowe sposoby przygotowywania fileta z kurczaka!
Boris Ryzhkov @ 123rf.com
FILET KURCZAKA NA PORACH
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka;
- 2 duże pory;
- majonez;
- przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, sól, pieprz przyprawa uniwersalna;
- 20 dag żółtego sera.
Przygotowanie:
-
Piersi kroimy w średniej wielkości kawałki (najlepiej na 4 części każdą pierś) i przyprawiamy.
-
Pory myjemy i kroimy w plastry.
-
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojone pory i posypujemy przyprawa uniwersalną.
-
Na porach układamy bardzo blisko siebie kawałki kurczaka.
-
Z wierzchu smarujemy całość majonezem tak, by wszystko było dokładnie nim pokryte.
-
Posypujemy startym na grubych oczkach serem.
-
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-60.
-
15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby danie się przyrumieniło.
FILET Z KURCZAKA NA CEBULI
Składniki:
- 4 duże piersi z kurczaka;
- 4 duże cebule;
- sól;
- 1,5 łyżeczki posiekanego imbiru;
- 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw garam-masala;
- 1,5 łyżeczki świeżo wyciśniętego czosnku;
- szczypta chili – można pominąć;
- 1 łyżeczka mielonej kolendry;
- 4 ziarenka pieprzu;
- 3 łyżki przecieru pomidorowego;
- 300 ml wody;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- olej;
- szczypiorek.
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2. Do zrumienionej cebuli dodajemy garam-masalę, imbir, czosnek, chilli, kolendrę i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy przecier i cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu 5 minut.
3. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, solimy i kroimy na mniejsze kawałki.
4. Przekładamy na patelnię do cebuli i obtaczamy dokładnie w przyprawach
5. Następnie wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25 minut, aż sos zgęstnieje.
6. Potrawę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy szczypiorkiem i podajemy np. z ryżem lub kaszą.
FILET Z PIEKARNIKA POD WARZYWNĄ KOŁDERKĄ
Składniki:
- 400 gram mrożonej mieszanki chińskiej;
- 4 pojedyncze filety z kurczaka;
- sól, pieprz, słodka mielona papryka przyprawa do kurczaka, przyprawa uniwersalna w płynie typu maggi;
- 20 dag sera żółtego.
Przygotowanie:
1. Fileta myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze, w miarę płaskie kawałki i przyprawiamy.
2. Mieszankę dusimy na małym ogniu, podlewając wodą do miękkości warzyw. Przyprawiamy maggi, solą i pieprzem.
3. Fileta układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornymi wlewamy szklankę wody.
4. Na każdy kawałek kurczaka nakładamy 1-2 łyżki warzyw i przykrywamy folią aluminiową.
5. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i dusimy około 45 minut. Po upływie 30 minut danie odkrywamy i posypujemy startym serem.
Powiązane artykuły
-
Jesień w kuchni: przepisy na smaczne i słodkie obiady
Gdy jesienna plucha nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, nadchodzi doskonały czas na długie gotowanie. Aby mieć lepszy humor, można sięgnąć po dania obiadowe przyrządzone na słodko. Nie muszą to być jednak naleśniki czy podobne do nich dania – na słodko można podać również mięsa.
-
Spaghetti z pesto z buraków
Przepis na doskonałe spaghetti z pesto z buraków
-
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami
Przepis na pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami. Palce lizać!
-
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka
Przepis na pyszne na placuszki z piersi kurczaka. Jeśli masz chwilkę to warto zrobić je na obiad. Wszyscy domownicy będa zachwyceni! Satysfakcja gwarantowana.
Kamila
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka 2016-10-25 07:43:37 2016-10-24 21:40:34