FASOLKA PO BRETOŃSKU
Składniki na 5-6 porcji:
- 80 dag namoczonej fasoli Jaś
- 10 dag świeżego boczku
- 10 dag wędzonego boczku
- 20 dag łopatki wieprzowej
- 10 dag kiełbasy zwyczajnej
- 10 dag cebuli
- 8 dag margaryny lub smalcu
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego tj. 40-50 gram
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, cukier, vegeta, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek
Sposób przygotowania:
1. Fasolę odsączyć z wody, w której się moczyła i zalać 2,5 litra świeżej, gorącej wody. Dodać liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego.
2. Mięso z łopatki i świeży boczek umyć i pokroić w kostkę, a następnie dodać do gotującej się fasoli.
3. Po pół godziny posolić fasolę i gotować do miękkości.
4. Na połowie margaryny podsmażyć posiekaną cebulę i boczek wędzony, a następnie dodać do fasoli.
5. Kiełbasę pokroić w półplasterki i dodać do fasoli.
6. Na pozostałej margarynie podsmażyć koncentrat ze szczyptą cukru i również dodać do fasolki.
7. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i połączyć z ugotowaną fasolka.
8. Z mąki i wody zrobić zawiesinę i zagęścić nią danie.
9. Potrawę doprowadzić do wrzenia i doprawić.