KobiecePorady.pl

Przepis na fasolkę po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań polskich i mimo że jej nazwa sugeruje iż pochodzi z Bretanii, to tak naprawdę ciężko ustalić pochodzenie tego dania. Fasolkę po bretońsku zwykle przygotowujemy z suszonych ziaren fasoli odmiany Piękny Jaś. Możemy jednak przyspieszyć gotowanie potrawy i w sezonie sięgnąć także po świeże ziarna fasoli, których nie trzeba moczyć i które gotują się krócej od tych suszonych. W wersji dla leniwych można natomiast wykorzystać fasolkę z puszki, która jest miękka i wymaga jedynie krótkiego podgotowania z dodatkami, aby przeszła ich smakiem. Niewątpliwie jest to smaczne, sycące i rozgrzewające danie, a do tego warto przygotować ja w nadmiarze, gdyż świetnie nadaje się do zamrażania.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Przepis na młodą kapustę - przynajmniej raz w roku musisz taką przyrządzić!

    Właśnie teraz na wiosnę ,jest czas, aby korzystać z młodych warzyw, które są wyjątkowo smaczne. Taka młoda kapusta jest najlepsza na świecie! Każda młoda główka przyniesiona do domu, aż krzyczy do nas –wiosna, już jest wiosna! Pamiętajmy, że to warzywo jest niskokaloryczne i lekkostrawne, pod warunkiem, że zrezygnujesz z dodatku tłustego boczku, golonki czy kiełbasy. My polecamy do niej młode ziemniaczki. Skrobane oczywiście!

  • Przepisy na pyszne i aromatyczne leczo

    Leczo to węgierska tradycyjna potrawa, która jest znana także w innych krajach na przykład na Słowacji, w Czechach i Niemczech. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Jest to proste i smaczne danie z dużą ilością warzyw. Najlepiej robić je w lecie, korzystając ze świeżych i aromatycznych warzyw, a następnie odpowiednie porcje można zamrozić i cieszyć się smakiem leczo również w jesieni i w zimie. Nic nie stoi na przeszkodzie by urozmaicić to danie swoimi ulubionymi dodatkami na przykład cukinią, pieczarkami i boczkiem ale warto choć raz przygotować tradycyjne węgierskie leczo.

  • Kilka ciekawostek i przepis na kwas chlebowy

    Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba. Bardzo popularny jest w Rosji i na Ukrainie, a i u nas w Polsce ma coraz więcej zwolenników. Jego dużą zaletą jest to, że szybko gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego sprawdza się w czasie upałów. Kwas chlebowy jest znakomitą alternatywą dla sztucznie słodzonych napojów. Jakby tego było mało, to posiada mnóstwo cennych składników, które działają na korzyść naszego organizmu. Jest niesamowicie zdrowy: wzmacnia odporność, wspomaga układ trawienny, pomaga w leczeniu wielu dolegliwości.

  • Przepis na młodą kapustę - przynajmniej raz w roku musisz taką przyrządzić!

    Właśnie teraz na wiosnę ,jest czas, aby korzystać z młodych warzyw, które są wyjątkowo smaczne. Taka młoda kapusta jest najlepsza na świecie! Każda młoda główka przyniesiona do domu, aż krzyczy do nas –wiosna, już jest wiosna! Pamiętajmy, że to warzywo jest niskokaloryczne i lekkostrawne, pod warunkiem, że zrezygnujesz z dodatku tłustego boczku, golonki czy kiełbasy. My polecamy do niej młode ziemniaczki. Skrobane oczywiście!