Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań polskich i mimo że jej nazwa sugeruje iż pochodzi z Bretanii, to tak naprawdę ciężko ustalić pochodzenie tego dania. Fasolkę po bretońsku zwykle przygotowujemy z suszonych ziaren fasoli odmiany Piękny Jaś. Możemy jednak przyspieszyć gotowanie potrawy i w sezonie sięgnąć także po świeże ziarna fasoli, których nie trzeba moczyć i które gotują się krócej od tych suszonych. W wersji dla leniwych można natomiast wykorzystać fasolkę z puszki, która jest miękka i wymaga jedynie krótkiego podgotowania z dodatkami, aby przeszła ich smakiem. Niewątpliwie jest to smaczne, sycące i rozgrzewające danie, a do tego warto przygotować ja w nadmiarze, gdyż świetnie nadaje się do zamrażania.
Rlat28 @ depositphotos.com
FASOLKA PO BRETOŃSKU
Składniki na 5-6 porcji:
- 80 dag namoczonej fasoli Jaś
- 10 dag świeżego boczku
- 10 dag wędzonego boczku
- 20 dag łopatki wieprzowej
- 10 dag kiełbasy zwyczajnej
- 10 dag cebuli
- 8 dag margaryny lub smalcu
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego tj. 40-50 gram
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, cukier, vegeta, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek
Sposób przygotowania:
1. Fasolę odsączyć z wody, w której się moczyła i zalać 2,5 litra świeżej, gorącej wody. Dodać liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego.
2. Mięso z łopatki i świeży boczek umyć i pokroić w kostkę, a następnie dodać do gotującej się fasoli.
3. Po pół godziny posolić fasolę i gotować do miękkości.
4. Na połowie margaryny podsmażyć posiekaną cebulę i boczek wędzony, a następnie dodać do fasoli.
5. Kiełbasę pokroić w półplasterki i dodać do fasoli.
6. Na pozostałej margarynie podsmażyć koncentrat ze szczyptą cukru i również dodać do fasolki.
7. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i połączyć z ugotowaną fasolka.
8. Z mąki i wody zrobić zawiesinę i zagęścić nią danie.
9. Potrawę doprowadzić do wrzenia i doprawić.
Powiązane artykuły
-
Spaghetti z pesto z buraków
Przepis na doskonałe spaghetti z pesto z buraków
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na spaghetti orientalne
Lubisz przełamywać konwencje? Ja uwielbiam. Wtedy powstają naprawdę niesamowite rzeczy i nie ważne czy mówimy o kuchni czy np. o biznesie. Warto czasmi zboczyć z utartego szlaku, by znaleźć się w zupełnie nowym i wspaniałym miejscu. I własnie moje Spaghetti orientalne jest takim wyjściem poza schemat, bo nie ma do niego ani sosu bolognese ani carbonara... jest za to niesamowita przyprawa Mirin.
-
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą.
Kamila
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą 2016-12-05 09:23:51 2016-12-04 20:42:44