PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU
Składniki na ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 1 jako
- 1 łyżeczka oleju
- sól
- letnia woda
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, solimy, dodajemy jajko, olej i tyle letniej wody, żeby powstało dość luźne ciasto.
Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki, które nadziewamy farszem.
Składniki na farsz:
- 50 dag ugotowanego mięsa z kurczaka i wołowiny z rosołu
- 30 dag ugotowanych warzyw z rosołu
- 10 dag cebuli
- sól, pieprz, papryka słodka mielona, wegeta
Sposób przygotowania:
1. Mięso oddzielamy od kości i mielimy wraz z warzywami w maszynce do mięsa.
2. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
3. Łączymy mięso z cebulą i doprawiamy.
4. Z farszu toczymy niewielkie kulki, którymi nadziewamy krążki i sklejamy pierogi.
5. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i mieszamy aby nie przywarły do dna.
6. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
7. Podajemy polane podsmażonym masłem, boczkiem lub stopioną słoninką.
NALEŚNIKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI Z ROSOŁU
Składniki:
- 150 g maki
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- garść otrębów
- szczypta soli
- około 50 dag ugotowanego mięso drobiowego
- warzywa z rosołu np. 2-3 marchewki, 2 pietruszki, ćwiartka selera
- średnia cebula
- garść pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko, otręby i sól. Łączymy za pomocą miksera i smażymy naleśniki.
2. Oddzielamy mięso od kości, wrzucamy do miski razem z warzywami i miksujemy blenderem na gładką masę.
3. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na margarynie. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
4. Do mięsa i warzyw dodajemy cebulę, pestki słonecznika i przyprawiamy.
5. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu, zawijać i podsmażyć na złoty kolor na maśle lub panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy jak krokiety.
pixabay.com
POTRAWKA Z MIĘSA Z ROSOŁU
Składniki:
- mięso z rosołu
- 2 szklanki rosołu
- 1 szklanka wody
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka musztardy
- 2-3 łyżki śmietany 18 %
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso z rosołu oddzielamy od kości.
2. Rosół podgrzewamy z liściem laurowym i zielem angielskim.
3. Mąkę mieszamy ze szklanką wody i wlewamy do wrzącego bulionu.
4. Gotujemy całość aby sos się zagęścił, w razie gdyby był za gęsty dolewamy wody.
5. Po kilku minutach do sosu dokładamy mięso. Gotujemy na średnim ogniu ok. 2-3 minuty.
6. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy musztardę, natkę pietruszki i śmietanę, doprawiamy.
7. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
pixabay.com