KobiecePorady.pl

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Często zdarza się ,że nie mamy co zrobić z mięsem z rosołu, bo albo już mamy przygotowane drugie danie albo zwyczajnie takiego mięsa nie lubimy. Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele. Mięso z niedzielnego rosołu spokojnie może poczekać w lodówce na drugi dzień. Dobrym pomysłem jest również zamrożenie oddzielonego od kości mięsa, by można je było wykorzystać w przyszłości. Takie gotowane mięso idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów, pasztecików, naleśników a także jako główny składnik potrawki z kurczaka.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Przepis na fasolkę po bretońsku

    Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań polskich i mimo że jej nazwa sugeruje iż pochodzi z Bretanii, to tak naprawdę ciężko ustalić pochodzenie tego dania. Fasolkę po bretońsku zwykle przygotowujemy z suszonych ziaren fasoli odmiany Piękny Jaś. Możemy jednak przyspieszyć gotowanie potrawy i w sezonie sięgnąć także po świeże ziarna fasoli, których nie trzeba moczyć i które gotują się krócej od tych suszonych. W wersji dla leniwych można natomiast wykorzystać fasolkę z puszki, która jest miękka i wymaga jedynie krótkiego podgotowania z dodatkami, aby przeszła ich smakiem. Niewątpliwie jest to smaczne, sycące i rozgrzewające danie, a do tego warto przygotować ja w nadmiarze, gdyż świetnie nadaje się do zamrażania.

  • Przepis na muffiny migdałowe z kulą śnieżną

    Pyszne babeczki z mąką migdałową, które nie zawierają jajek. Są niezwykle wilgotne i aromatyczne. Przy pomocy żelatyny zrobiłam bardzo prostą a efektowną ozdobę imitującą kulę śnieżną.

  • Przepisy na pyszne i aromatyczne leczo

    Leczo to węgierska tradycyjna potrawa, która jest znana także w innych krajach na przykład na Słowacji, w Czechach i Niemczech. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Jest to proste i smaczne danie z dużą ilością warzyw. Najlepiej robić je w lecie, korzystając ze świeżych i aromatycznych warzyw, a następnie odpowiednie porcje można zamrozić i cieszyć się smakiem leczo również w jesieni i w zimie. Nic nie stoi na przeszkodzie by urozmaicić to danie swoimi ulubionymi dodatkami na przykład cukinią, pieczarkami i boczkiem ale warto choć raz przygotować tradycyjne węgierskie leczo.

  • Przepis na młodą kapustę - przynajmniej raz w roku musisz taką przyrządzić!

    Właśnie teraz na wiosnę ,jest czas, aby korzystać z młodych warzyw, które są wyjątkowo smaczne. Taka młoda kapusta jest najlepsza na świecie! Każda młoda główka przyniesiona do domu, aż krzyczy do nas –wiosna, już jest wiosna! Pamiętajmy, że to warzywo jest niskokaloryczne i lekkostrawne, pod warunkiem, że zrezygnujesz z dodatku tłustego boczku, golonki czy kiełbasy. My polecamy do niej młode ziemniaczki. Skrobane oczywiście!