KobiecePorady.pl

Kilka ciekawostek i przepis na kwas chlebowy

Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba. Bardzo popularny jest w Rosji i na Ukrainie, a i u nas w Polsce ma coraz więcej zwolenników. Jego dużą zaletą jest to, że szybko gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego sprawdza się w czasie upałów. Kwas chlebowy jest znakomitą alternatywą dla sztucznie słodzonych napojów. Jakby tego było mało, to posiada mnóstwo cennych składników, które działają na korzyść naszego organizmu. Jest niesamowicie zdrowy: wzmacnia odporność, wspomaga układ trawienny, pomaga w leczeniu wielu dolegliwości.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Poczuj smak dzieciństwa - przepisy na przepyszne oponki

    Wielu z nas oponki kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Dla dzieci to też doskonały podwieczorek, w szczególności gdy mamy jeszcze innych małych gości. Pyszne, pulchne, cieplutkie, niekłopotliwe przy jedzeniu, nie brudzą rączek i takie w sam raz na kilka kęsów. Skusi się nie tylko dziecko, ale i nastolatek i dorosły.

  • Jak wykorzystać mięso z rosołu?

    Często zdarza się ,że nie mamy co zrobić z mięsem z rosołu, bo albo już mamy przygotowane drugie danie albo zwyczajnie takiego mięsa nie lubimy. Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele. Mięso z niedzielnego rosołu spokojnie może poczekać w lodówce na drugi dzień. Dobrym pomysłem jest również zamrożenie oddzielonego od kości mięsa, by można je było wykorzystać w przyszłości. Takie gotowane mięso idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów, pasztecików, naleśników a także jako główny składnik potrawki z kurczaka.

  • Jak wykorzystać mięso z rosołu?

    Często zdarza się ,że nie mamy co zrobić z mięsem z rosołu, bo albo już mamy przygotowane drugie danie albo zwyczajnie takiego mięsa nie lubimy. Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele. Mięso z niedzielnego rosołu spokojnie może poczekać w lodówce na drugi dzień. Dobrym pomysłem jest również zamrożenie oddzielonego od kości mięsa, by można je było wykorzystać w przyszłości. Takie gotowane mięso idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów, pasztecików, naleśników a także jako główny składnik potrawki z kurczaka.

  • 5 przekąsek z użyciem gotowego ciasta francuskiego. Musisz spróbować!

    Zdecydowanie gotowe ciasto francuskie warto mieć w lodówce! Pomysłów na to, co z niego zrobić jest mnóstwo. Można z niego wyczarować pyszne przekąski, gdy niezapowiedziani goście już w progu, a także smaczny obiad czy kolację dla domowników. Przekąski z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na przyjęcie na świeżym powietrzu zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.