Często zdarza się ,że nie mamy co zrobić z mięsem z rosołu, bo albo już mamy przygotowane drugie danie albo zwyczajnie takiego mięsa nie lubimy. Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele. Mięso z niedzielnego rosołu spokojnie może poczekać w lodówce na drugi dzień. Dobrym pomysłem jest również zamrożenie oddzielonego od kości mięsa, by można je było wykorzystać w przyszłości. Takie gotowane mięso idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów, pasztecików, naleśników a także jako główny składnik potrawki z kurczaka.
Macniak @ depositphotos.com
PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU
Składniki na ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 1 jako
- 1 łyżeczka oleju
- sól
- letnia woda
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, solimy, dodajemy jajko, olej i tyle letniej wody, żeby powstało dość luźne ciasto.
Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki, które nadziewamy farszem.
Składniki na farsz:
- 50 dag ugotowanego mięsa z kurczaka i wołowiny z rosołu
- 30 dag ugotowanych warzyw z rosołu
- 10 dag cebuli
- sól, pieprz, papryka słodka mielona, wegeta
Sposób przygotowania:
1. Mięso oddzielamy od kości i mielimy wraz z warzywami w maszynce do mięsa.
2. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
3. Łączymy mięso z cebulą i doprawiamy.
4. Z farszu toczymy niewielkie kulki, którymi nadziewamy krążki i sklejamy pierogi.
5. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i mieszamy aby nie przywarły do dna.
6. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
7. Podajemy polane podsmażonym masłem, boczkiem lub stopioną słoninką.
NALEŚNIKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI Z ROSOŁU
Składniki:
- 150 g maki
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- garść otrębów
- szczypta soli
- około 50 dag ugotowanego mięso drobiowego
- warzywa z rosołu np. 2-3 marchewki, 2 pietruszki, ćwiartka selera
- średnia cebula
- garść pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko, otręby i sól. Łączymy za pomocą miksera i smażymy naleśniki.
2. Oddzielamy mięso od kości, wrzucamy do miski razem z warzywami i miksujemy blenderem na gładką masę.
3. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na margarynie. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
4. Do mięsa i warzyw dodajemy cebulę, pestki słonecznika i przyprawiamy.
5. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu, zawijać i podsmażyć na złoty kolor na maśle lub panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy jak krokiety.
pixabay.com
POTRAWKA Z MIĘSA Z ROSOŁU
Składniki:
- mięso z rosołu
- 2 szklanki rosołu
- 1 szklanka wody
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka musztardy
- 2-3 łyżki śmietany 18 %
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso z rosołu oddzielamy od kości.
2. Rosół podgrzewamy z liściem laurowym i zielem angielskim.
3. Mąkę mieszamy ze szklanką wody i wlewamy do wrzącego bulionu.
4. Gotujemy całość aby sos się zagęścił, w razie gdyby był za gęsty dolewamy wody.
5. Po kilku minutach do sosu dokładamy mięso. Gotujemy na średnim ogniu ok. 2-3 minuty.
6. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy musztardę, natkę pietruszki i śmietanę, doprawiamy.
7. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
pixabay.com
Powiązane artykuły
-
Jesień w kuchni: przepisy na smaczne i słodkie obiady
Gdy jesienna plucha nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, nadchodzi doskonały czas na długie gotowanie. Aby mieć lepszy humor, można sięgnąć po dania obiadowe przyrządzone na słodko. Nie muszą to być jednak naleśniki czy podobne do nich dania – na słodko można podać również mięsa.
-
Spaghetti z pesto z buraków
Przepis na doskonałe spaghetti z pesto z buraków
-
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami
Przepis na pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami. Palce lizać!
-
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka
Przepis na pyszne na placuszki z piersi kurczaka. Jeśli masz chwilkę to warto zrobić je na obiad. Wszyscy domownicy będa zachwyceni! Satysfakcja gwarantowana.
Kamila
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka 2016-10-25 07:43:37 2016-10-24 21:40:34