SKŁADNIKI
Babka kokosowa
- 200 g mąki kokosowej
- 200 g mąki ryżowej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 laska wanilii
- 16 g proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
Krem stracciatella
- 250 g serka philadelphia
- 50 g śmietany
- 50 g cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy 2 jaja, 1 żółtko i mleko. Całość ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę kokosową, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i ziarna z laski wanilii. Ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przekładamy ciasto, wyrównując wierzch szpatułką lub łyżką.
- Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy krem stracciatella. Miksujemy serek philadelphia ze śmietaną i cukrem pudrem. Do kremu dodajemy gorzką czekoladę potarkowaną lub pokrojoną na grubsze kawałki.
- Ciasto dekorujemy kremem i gorzką czekoladą.