SKŁADNIKI
- 200 g jarmużu
- 30 g parmezanu
- 6 jaj
- 1 ząbek czosnku
- papryka chili
- oliwa extravergine
- majonez
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, drobno kroimy. Przesmażamy na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju, dolewamy odrobinę wodę, dusimy ok. 5 minut.
- Wystudzony jarmuż blendujemy na jednolitą konsystencję z dodatkiem czosnku oraz startego parmezanu, stopniowo dolewając oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką chili.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół.
- Z jajek wyjmujemy żółtka, rozgniatamy je widelcem i mieszamy z jarmużem.
- Farszem wypełniamy połówki jajek. Dekorujemy majonezem i startym parmezanem.