SKŁADNIKI
- 500 g szpinaku
- 500 g zielonych szparagów
- 500 ml wywaru warzywnego
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- pęczek bazylii
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od tego jak są grube.
- W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę oraz 2 ząbki czosnku. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy ok. 1-2 minuty. Na koniec dolewamy gorący bulion i dodajemy natkę pietruszki, pęczek bazylii oraz ugotowane szparagi. Całość miksujemy.
- Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy listkami bazylii.