SKŁADNIKI
Rolada
- 300 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 30 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Farsz
- 250 g ricotty
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 40 g czarnych oliwek
- 30 g parmezanu
- suszone oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Szpinak oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
- Na 2 łyżkach oleju szklimy wyciśnięte 2 ząbki czosnku, po czym dodajemy drobno pokrojony szpinak, sól i pieprz. Całość podsmażamy ok. 2-3 minut, odstawiamy do wystygnięcia.
- Szpinak mielimy na gładką masę.
- W misce mieszamy szpinak z 1 jajkiem i 2 żółtkami. Dodajemy mąkę i sodę oraz sztywną pianę ubitą z 2 białek, dokładnie mieszamy.
- Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy farsz. Ricottę odsączamy na sicie. Paprykę czerwoną i żółtą oraz czarne oliwki kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy ricottę z parmezanem, pokrojonymi paprykami i oliwkami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano.
- Z ciasta delikatnie usuwamy papier. Ciasto równomiernie smarujemy ricottą, po czym zwijamy roladę.
- Roladę przed podaniem odstawiamy na godzinę do lodówki.