KobiecePorady.pl

Zapiekanka ziemniaczana z borowikami

Zapiekanki są jednym z ulubionych dań Francuzów, którzy przygotowują je chętnie na posiłki rodzinne bądź obiady z przyjaciółmi. Gratin dauphinois czyli zapiekanka z Delfinatu jest już klasykiem, ta, którą Wam dzisiaj proponuję, jest jej wersją wzbogaconą o grzyby, czyli idealnym sezonowym daniem na jesień, można podać ją samą lub np. z pieczonym mięsem.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Kruche ciasto z brzoskwinią, jabłkiem i borówką

    Kruche ciasto z brzoskwinią, jabłkiem i borówką jest: - smaczne, - bardzo szybkie i łatwe do zrobienia — przy pomocy miksera, - maślane, - ze sporą ilością owoców.

  • Pudding z nasion chia z jeżynami i gruszkami

    Oryginalny wegański deser na początek jesieni z udziałem jeżyn i gruszek na bazie mleka migdałowego i nasion chia. A do tego odrobina węgla drzewnego w proszku oraz syropu klonowego. Dajcie się skusić na ten zdrowy roślinny deser!

  • Marmurkowe brownie z orzechami pekan

    Na jesienne desery i podwieczorki polecam Wam przepis na pyszne brownie z serkiem Philadelphia, gorzką czekoladą i orzechami pekan. Łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Idealne na poprawienie nastroju w tym trudnym okresie.

  • Przepis na Ratatouille

    Ratatouille- francuski klasyk rodem z Prowansji to rodzaj warzywnego gulaszu, którego kompozycję stanowią kolorowe warzywa lata: pomidory, cukinia, bakłażany i papryka, w różnych kolorach, najczęściej żółta i czerwona. Ratatouille można przygotować poprzedniego dnia, będzie jeszcze lepsza podgrzana następnego dnia. Doprawiona ziołami prowansalskimi, a także pieprzem i świeżym tymiankiem lub rozmarynem, w zależności od upodobań, we Francji jest jednym z najczęściej serwowanych latem dań lub warzywnych dodatków. Osobiście wolę ratatouille z drobno pokrojonymi warzywami, choć można je oczywiście również pokroić w grubą kostkę. Wszystko zależy od upodobań.