Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 30 min.
Porcja dla 6 osób:
● 250 g gorzkiej czekolady
● 100 g masła
● 3 jajka
● 1 szczypta soli
● 125 g drobnego cukru
● 60 g mąki (T 55 lub 45)
● 100 g orzechów pekan
Na polewę marmurkową :
● 1 jajko
● 50 g drobnego cukru
● 150 g serka Philadelphia
Przygotowanie:
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce, ubij trzepaczką jajka z cukrem i solą, domieszaj mąkę, całość wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
Orzechy pekan grubo posiekaj, domieszaj do uprzednio przygotowanej masy. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszaj całość.
Natłuść i posyp mąką niedużą kwadratową lub prostokątną formę, przelej do niej przygotowaną masę.
Przygotuj polewę marmurkową: ubij jajko z cukrem, dodaj serek Philadelphia, dokładnie wymieszaj całość.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Wylej polewę marmurkową na brownie i szpatułką lub łyżką zrób esy-floresy, zagłębiając szpatułkę w masie.
Wstaw na 25-30 minut do nagrzanego piekarnika. Pozostaw od ostudzenia przed wyjęciem z formy. Po przestudzeniu pokrój brownie w kwadraty o boku długości około 5 cm i podawaj.
Uwaga: Aby uzyskać grube i wilgotne brownie najlepiej użyj niedużej foremki (około 20 x 20 cm).