KobiecePorady.pl

Pudding z nasion chia z jeżynami i gruszkami

Oryginalny wegański deser na początek jesieni z udziałem jeżyn i gruszek na bazie mleka migdałowego i nasion chia. A do tego odrobina węgla drzewnego w proszku oraz syropu klonowego. Dajcie się skusić na ten zdrowy roślinny deser!

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Zapiekanka ziemniaczana z borowikami

    Zapiekanki są jednym z ulubionych dań Francuzów, którzy przygotowują je chętnie na posiłki rodzinne bądź obiady z przyjaciółmi. Gratin dauphinois czyli zapiekanka z Delfinatu jest już klasykiem, ta, którą Wam dzisiaj proponuję, jest jej wersją wzbogaconą o grzyby, czyli idealnym sezonowym daniem na jesień, można podać ją samą lub np. z pieczonym mięsem.

  • Przepis na Ratatouille

    Ratatouille- francuski klasyk rodem z Prowansji to rodzaj warzywnego gulaszu, którego kompozycję stanowią kolorowe warzywa lata: pomidory, cukinia, bakłażany i papryka, w różnych kolorach, najczęściej żółta i czerwona. Ratatouille można przygotować poprzedniego dnia, będzie jeszcze lepsza podgrzana następnego dnia. Doprawiona ziołami prowansalskimi, a także pieprzem i świeżym tymiankiem lub rozmarynem, w zależności od upodobań, we Francji jest jednym z najczęściej serwowanych latem dań lub warzywnych dodatków. Osobiście wolę ratatouille z drobno pokrojonymi warzywami, choć można je oczywiście również pokroić w grubą kostkę. Wszystko zależy od upodobań.

  • Zapiekanka ziemniaczana z borowikami

    Zapiekanki są jednym z ulubionych dań Francuzów, którzy przygotowują je chętnie na posiłki rodzinne bądź obiady z przyjaciółmi. Gratin dauphinois czyli zapiekanka z Delfinatu jest już klasykiem, ta, którą Wam dzisiaj proponuję, jest jej wersją wzbogaconą o grzyby, czyli idealnym sezonowym daniem na jesień, można podać ją samą lub np. z pieczonym mięsem.

  • Pizza z malinami, truskawkami, wanilią i mascarpone

    Pizza z owocami to świetny pomysł na letni deser, spodoba się zarówno dorosłym jak i dzieciom. Jest kolorowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Możecie użyć do niego gotowego spodu do pizzy lub pizzę własnego wypieku, co jest bardzo łatwe, wymaga jedynie nieco więcej czasu. Będzie świetnym uzupełnieniem do letniego bufetu czy grilla.