Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 20 min.
Chłodzenie: 6 godz.
Porcja dla 4 osób:
● 300 g jeżyn
● 2 gruszki
● 8 łyżek nasion chia
● 40 cl mleka migdałowego
● 2 łyżeczki węgla drzewnego w proszku
● 4 łyżki syropu klonowego (lub syropu z agawy)
● oliwa z oliwek
Przygotowanie :
W misce wymieszaj trzepaczką mleko migdałowe z nasionami chia i węglem drzewnym. Przelej do czterech małych szklanek lub miseczek, i odstaw do schłodzenia na minimum 6 godzin.
Gruszki umyj i obierz, przekrój na pół, usuń gniazda naisenne, i pokrój w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim pokrojone w kostkę gruszki, polej odrobiną oliwy z oliwek. Wstaw do piekarnika na około 20 min.
Wymij puddingi z lodówki, ułóż na nich pieczone gruszki, polej jedną łyżką syropu klonowego (lub syropu z agawy), na wierzchu ułóż jeżyny.