Oryginalny wegański deser na początek jesieni z udziałem jeżyn i gruszek na bazie mleka migdałowego i nasion chia. A do tego odrobina węgla drzewnego w proszku oraz syropu klonowego. Dajcie się skusić na ten zdrowy roślinny deser!
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 20 min.
Chłodzenie: 6 godz.
Porcja dla 4 osób:
● 300 g jeżyn
● 2 gruszki
● 8 łyżek nasion chia
● 40 cl mleka migdałowego
● 2 łyżeczki węgla drzewnego w proszku
● 4 łyżki syropu klonowego (lub syropu z agawy)
● oliwa z oliwek
Przygotowanie :
W misce wymieszaj trzepaczką mleko migdałowe z nasionami chia i węglem drzewnym. Przelej do czterech małych szklanek lub miseczek, i odstaw do schłodzenia na minimum 6 godzin.
Gruszki umyj i obierz, przekrój na pół, usuń gniazda naisenne, i pokrój w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim pokrojone w kostkę gruszki, polej odrobiną oliwy z oliwek. Wstaw do piekarnika na około 20 min.
Wymij puddingi z lodówki, ułóż na nich pieczone gruszki, polej jedną łyżką syropu klonowego (lub syropu z agawy), na wierzchu ułóż jeżyny.
Powiązane artykuły
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
-
Pieczone jabłka z żurawiną
A może zamiast tradycyjnego deseru przygotujecie na Walentynki pieczone jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek!
-
Czekoladowy krem wegański z awokado
Zdrowy deser z udziałem kakao i awokado, bez cukru i w stu procentach wegański. Może również stanowić lekkie a zarazem pożywne śniadanie. Jeśli chodzi o pozostałe składniki typu bób (fasola) tonka, które nie zawsze są łatwo dostępne, możecie je ewentualnie pominąć.
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
Smaki Francji
Przepis na krem z dyni z imbirem 2016-12-05 10:03:03 2016-12-01 17:05:40