Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
Składniki:
- 1,3 kg dyni (ja miałam dynię olbrzymkę)
- 2 łyżki oliwy
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- śmietana i czarnuszka do podania
- bułka grahamka
Wykonanie:
Do garnka wlać oliwę i wrzucić starty imbir.
Chwilę podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz obrane kawałki ziemniaków.
Podlać troszkę wodą, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości warzyw.
Następnie dodać kurkumę.
Zblendować, doprawić solą i pieprzem. Zagotować
Podawać ze śmietaną i pieczywem.
Pycha!!!
Powiązane artykuły
-
Przepis na zimową zupę z soczewicy i ciecierzycy
Przepis na zimową zupę z soczewicy i ciecierzycy.
-
Zupa z zielonej soczewicy
Zielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska.
-
Rozgrzewające curry z jesiennymi warzywami
Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru i smaku, jak również dobroczynnych właściwości. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wzmocnić odporność swojego organizmu.Proponuję Wam kolorowe, aromatyczne i rozgrzewające curry z jesiennnymi warzywami kapustnymi: kalafiorem, brokułami i rzepą oraz ziemniakami. Ta indyjska potrawa, która ze względu na walory smakowe szybko przyjęła się w krajach europejskich, jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również niezwykle zdrowa dzięki komponującym ją warzywom i przyprawom, takim jak kurkuma, kmin rzymski, curry, czosnek i imbir. Jest rozgrzewająca, ma wyrazisty smak, ale nie jest za ostra.
-
Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi
Dynia to królowa jesieni i wszystkich jesiennych warzyw i owoców, rozkoszujmy się zatem jej smakiem, przyrządzając ją na słodko i na słono, i korzystajmy z jej wspaniałych właściwości. Dynia jest bowiem bogatym źródłem beta-karotenu, ma w związku z tym działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Składa się głównie z wody, dlatego działa nawilżająco i odmładzająco- dzięki zawartości witamin A, C i E. Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych. Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie!
Z maminego zeszytu
Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi 2018-11-19 09:07:17 2018-11-16 21:36:03