Zupy

Potrawy, które mogą stanowić samodzielny posiłek albo też część posiłku. Zwykle spożywane w ramach obiadu jako pierwsze danie. Przepisy na zupy tradycyjne oraz nowoczesne.


Zielona zupa z rukoli z konfitowanymi pomidorkami

Rukola to jedna z najzdrowszych sałat, często używana w kuchni francuskiej. Ta smaczna sałata o wyrazistym smaku zawiera potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, witaminę A, C i K oraz witaminy z grupy B. Można z niej przyrządzać sałatki, niezwykle smaczne zupy, a także pesto: zmiksuj 150 g rukoli z 100 g uprażonych orzeszków laskowych, 10 cl oliwy z oliwek i rozdrobnionym ząbkiem czosnku.

Zupa z liści rzodkiewki

Nowa tendencja we współczesnej kuchni francuskiej, która niezmiernie mnie cieszy, to niemarnowanie żywności, czyli wykorzystanie wszelkich resztek jedzenia, tak, by nie lądowały w koszu na śmieci. Proponuję Wam dzisiaj jeden z przepisów typ « zero waste », czyli wykorzystujący resztki warzyw. Natka marchewki, liście rzodkiewki, obierki warzyw (buraków, ziemniaków, marchwi) i owoców możemy w różnorodny sposób wykorzystać w kuchni, przyrządzając z nich pesto, zupy, chipsy.  

Zupa z dyni hokkaido z liśćmi szałwii i tagliatelle

Korzystajmy z sezonu na dynię i z jej wartości odżywczych i wykorzystujmy w kuchni różne jej odmiany. Dynia hokkaido jest nieco słodsza od tradycyjnej dużej dyni. Ja wykorzystałam ją do przygotowania zupy z makaronem tagliatelle i chrupiącymi smażonymi listkami szałwi.

Gazpacho z truskawek, pomidorów i kopru włoskiego

Hiszpańskie gazpacho jest idealne na upalne dni, tradycjnie przygotowuje się je z pomidorów, papryki i ogórka, ja proponuję Wam oryginalne gazpacho z truskawek, pomidorów i kopru włoskiego.

Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi

Dynia to królowa jesieni i wszystkich jesiennych warzyw i owoców, rozkoszujmy się zatem jej smakiem, przyrządzając ją na słodko i na słono, i korzystajmy z jej wspaniałych właściwości. Dynia jest bowiem bogatym źródłem beta-karotenu, ma w związku z tym działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Składa się głównie z wody, dlatego działa nawilżająco i odmładzająco- dzięki zawartości witamin A, C i E. Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych. Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie!

Umami – co to za smak?

Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.

Dlaczego warto do nas dołączyć?

  • korzystanie z serwisu jest całkowicie darmowe
  • jesteśmy ogromną społecznością kobiet z pasją
  • pokaż swoje porady i inspiracje milionowej społeczności
  • wypromuj swój blog

Rejestracja

Aplikacja KobiecePorady.pl