Rukola to jedna z najzdrowszych sałat, często używana w kuchni francuskiej. Ta smaczna sałata o wyrazistym smaku zawiera potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, witaminę A, C i K oraz witaminy z grupy B. Można z niej przyrządzać sałatki, niezwykle smaczne zupy, a także pesto: zmiksuj 150 g rukoli z 100 g uprażonych orzeszków laskowych, 10 cl oliwy z oliwek i rozdrobnionym ząbkiem czosnku.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 25 min.
Porcja dla 4 osób:
● 125 g rukoli
● 2 średnie cukinie
● 1 duży ziemniak
● 12 pomidorków koktajlowych
● 1 cebula
● 1 ząbek czosnku
● 3 łyżki śmietany*
● 80 cl bulionu warzywnego z kostki bio
● 15 cl białego wytrawnego wina
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek obierz i usuń twardy rdzeń. Cebulę obierz, drobno poszatkuj.
Cukinię pokrój w kostkę (nie obieraj). Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy na głębokiej patelni (lub w rondlu), wrzuć czosnek i cebulę, podsmaż, dodaj cukinię i ziemniaka, smaż przez kilka minut, mieszając. Dolej wino i bulion, gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarniki do temperatury 180°C. Wymieszaj pomidorki koktajlowe z 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 15 min.
Posiekaj połowę rukoli. Kiedy warzywa zmiękna, dodaj posiekaną rukolę, gotuj jeszcze przez chwilę. Domieszaj śmietanę, zmiksuj całość do uzyskania konsystencji zupy kremu. Dopraw do smaku, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wlej zupę do miseczek lub głębokich talerzy, udekoruj upieczonymi pomidorkami koktajlowymi i listkami rukoli.
*gęstej śmietany typu crème fraîche, np śmietana do sosów i zup
Powiązane artykuły
-
Zupa z zielonej soczewicy
Zielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska.
-
Rozgrzewające curry z jesiennymi warzywami
Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru i smaku, jak również dobroczynnych właściwości. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wzmocnić odporność swojego organizmu.Proponuję Wam kolorowe, aromatyczne i rozgrzewające curry z jesiennnymi warzywami kapustnymi: kalafiorem, brokułami i rzepą oraz ziemniakami. Ta indyjska potrawa, która ze względu na walory smakowe szybko przyjęła się w krajach europejskich, jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również niezwykle zdrowa dzięki komponującym ją warzywom i przyprawom, takim jak kurkuma, kmin rzymski, curry, czosnek i imbir. Jest rozgrzewająca, ma wyrazisty smak, ale nie jest za ostra.
-
Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi
Dynia to królowa jesieni i wszystkich jesiennych warzyw i owoców, rozkoszujmy się zatem jej smakiem, przyrządzając ją na słodko i na słono, i korzystajmy z jej wspaniałych właściwości. Dynia jest bowiem bogatym źródłem beta-karotenu, ma w związku z tym działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Składa się głównie z wody, dlatego działa nawilżająco i odmładzająco- dzięki zawartości witamin A, C i E. Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych. Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie!
-
Gazpacho z truskawek, pomidorów i kopru włoskiego
Hiszpańskie gazpacho jest idealne na upalne dni, tradycjnie przygotowuje się je z pomidorów, papryki i ogórka, ja proponuję Wam oryginalne gazpacho z truskawek, pomidorów i kopru włoskiego.
Smaki Francji
Gazpacho z truskawek, pomidorów i kopru włoskiego 2019-09-18 07:46:14 2019-09-01 19:58:11