Zielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska.
smakifrancji.blogspot.fr
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 min.
Gotowanie: ok. 40 min.
Składniki:
● 2-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
● 1 cebula
● 2 ząbki czosnku
● 200 g włoszczyzny
● 200 g pieczarek
● 100 g zielonej soczewicy
● 200 g ziemniaków
● 1 l wrzątku
● 1 czubata łyżka kminu rzymskiego w ziarenkach
● ½ łyżeczki kurkumy
● 1 łyżeczka cynamonu
● ½ łyżeczki imbiru w proszku
● ½ łyżeczki wędzonej papryki
● 150 g koncentratu pomidorowego
● 1 łyżeczka soli nierafinowanej
Do przybrania:
● natka kolendry i/lub pietruszki
Duszone pieczarki:
● 1 łyżka oliwy
● 100 g pieczarek
● szczypta nierafinowanej soli
● świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę namocz na całą noc, a następnie przepłucz świeżą wodą. Włoszczyznę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli używasz pora, pokrój go w plasterki), odstaw. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno poszatkuj, odstaw. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Na suchej patelni upraż ziarnka kolendry, następnie utrzyj w moździerz lub młynku do kawy. Natkę pietruszki lub kolendry drobno poszatkuj, odsaw. Cebulę i czosnek podsmażaj na oliwie przez ok. 2-3 min, aż się zeszklą. Dodaj włoszczyznę i pieczarki. Całość duś przez ok.10 min. pod przykryciem. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przypalić warzyw. Dodaj ziemniaki i soczewicę. Wlej wrzątek. Dodaj przyprawy. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i utarte lub zmielone ziarenka kolendry. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Przygotuj duszone pieczarki: grzyby (w całości) ze szczyptą soli i oliwą duś pod przykryciem. Pieczarki będą gotowe, kiedy cała woda z duszenia wyparuje, a one zredukują swoją objętość i będą lekko przyrumienione. Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj przybraną duszonymi pieczarkami i posypaną natką kolendry i/lub pietruszki.
Powiązane artykuły
-
Rozgrzewające curry z jesiennymi warzywami
Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru i smaku, jak również dobroczynnych właściwości. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wzmocnić odporność swojego organizmu.Proponuję Wam kolorowe, aromatyczne i rozgrzewające curry z jesiennnymi warzywami kapustnymi: kalafiorem, brokułami i rzepą oraz ziemniakami. Ta indyjska potrawa, która ze względu na walory smakowe szybko przyjęła się w krajach europejskich, jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również niezwykle zdrowa dzięki komponującym ją warzywom i przyprawom, takim jak kurkuma, kmin rzymski, curry, czosnek i imbir. Jest rozgrzewająca, ma wyrazisty smak, ale nie jest za ostra.
-
Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi
Dynia to królowa jesieni i wszystkich jesiennych warzyw i owoców, rozkoszujmy się zatem jej smakiem, przyrządzając ją na słodko i na słono, i korzystajmy z jej wspaniałych właściwości. Dynia jest bowiem bogatym źródłem beta-karotenu, ma w związku z tym działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Składa się głównie z wody, dlatego działa nawilżająco i odmładzająco- dzięki zawartości witamin A, C i E. Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych. Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie!
-
Gazpacho z truskawek, pomidorów i kopru włoskiego
Hiszpańskie gazpacho jest idealne na upalne dni, tradycjnie przygotowuje się je z pomidorów, papryki i ogórka, ja proponuję Wam oryginalne gazpacho z truskawek, pomidorów i kopru włoskiego.
-
Zupa z dyni hokkaido z liśćmi szałwii i tagliatelle
Korzystajmy z sezonu na dynię i z jej wartości odżywczych i wykorzystujmy w kuchni różne jej odmiany. Dynia hokkaido jest nieco słodsza od tradycyjnej dużej dyni. Ja wykorzystałam ją do przygotowania zupy z makaronem tagliatelle i chrupiącymi smażonymi listkami szałwi.
Smaki Francji
Zupa z dyni hokkaido z liśćmi szałwii i tagliatelle 2019-12-16 08:37:40 2019-12-07 17:05:01