Dynia to królowa jesieni i wszystkich jesiennych warzyw i owoców, rozkoszujmy się zatem jej smakiem, przyrządzając ją na słodko i na słono, i korzystajmy z jej wspaniałych właściwości. Dynia jest bowiem bogatym źródłem beta-karotenu, ma w związku z tym działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Składa się głównie z wody, dlatego działa nawilżająco i odmładzająco- dzięki zawartości witamin A, C i E. Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych.
Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie!

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 35 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 800 g dyni zwyczajnej lub hokkaido
● 1cebula
● 1 por
● 1 warzywna kostka bulionowa bio
● 5 cl śmietany kremówki
● 40 g masła
● 20 cl mleka
● gałka muszkatołowa
● 3 łyżki ziaren białego sezamu
● 60 g orzeszków piniowych
● 2 gałązki natki pietruszki
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię umyj, pokrój na ćwiartki, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Z pora usuń wierzchnie liście, umyj i odetnij korzeń, umyj i pokrój w cienkie talarki. W rondlu rozpuść masło, podsmaż cebulę i pora.
Dodaj dynię, wlej mleko, dodaj wodę, tak, by przykryła warzywa. Zagotuj, rozkrusz kostkę bulionową. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na średnim ogniu około 30 minut, w razie potrzeby dolej wody.
Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe i ziarna sezamu. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zmiskuj zupę- krem, domieszaj śmietanę kremówkę. Posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi, sezamem i natką pietruszki. Bon appétit!
Smaki Francji
Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi 2018-11-19 09:07:17 2018-11-16 21:36:03