Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru i smaku, jak również dobroczynnych właściwości. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wzmocnić odporność swojego organizmu.Proponuję Wam kolorowe, aromatyczne i rozgrzewające curry z jesiennnymi warzywami kapustnymi: kalafiorem, brokułami i rzepą oraz ziemniakami. Ta indyjska potrawa, która ze względu na walory smakowe szybko przyjęła się w krajach europejskich, jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również niezwykle zdrowa dzięki komponującym ją warzywom i przyprawom, takim jak kurkuma, kmin rzymski, curry, czosnek i imbir. Jest rozgrzewająca, ma wyrazisty smak, ale nie jest za ostra.
smakifrancji.blogspot.fr
Niezpozorne bulwy rzepy kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów (witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, magnezu) wzmacniających organizm. Kalafior i brokuły są pełne minerałów i witamin, zawierają cenne związki roślinne, które przeciwdziałają przeziębieniom i grypie, oraz chronią nas przed rakiem.
Kolorowe kalafiory- fioletowy i zielony romanesco, nie tylko pięknie dekorują potrawy, ale obfitują również w witaminy, magnez i potas oraz błonnik pokarmowy, a w smaku są nieco wyrazistsze od najbardziej popularnego białego kalafiora.
Aby nie pozbawić tych wszystkich warzyw ich cennych wartości odżywczych, nie należy ich długo gotować.
Potrawę wzbogacają dodatkowo niezwykle zdrowe przyprawy takie jak kurkuma, curry, kmin rzymski, imbir oraz czosnek, posiadające wyjątkowe właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne, wzmacniające odporność organizmu i wspomagające trawienie.
To danie przypadnie również do gustu wegetarianom i weganom. Można je także wzbogacić o pokrojone w kostkę tofu.
Porcja dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Składniki:
● 400 g ziemniaków
● 800 g różyczek kalafiora (białego, zielonego romanesco i fioletowego)
● 120 g rzepy (białej lub żółtej)*
● 120 g brokuła
● kilka gałązek świeżej kolendry
● 1 oignon
● 3 cm świeżego korzenia imbiru
● 2 ząbki czosnku
● ½ papryczki chili**
● 1 łyżka curry
●1 łyżeczka kurkumy
● 1 łyżeczka kuminu
● 300 ml bulionu warzywnego bio
● 400 ml mleczka kokosowego
●1 limonka bio
● oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego)
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Ziemniaki i rzepę obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki. Kalafior i brokuła podziel na różyczki.
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce.
Limonkę umyj, osusz, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Papryczkę chili umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, drobno posiekaj.
W dużym rondlu (głębokiej patelni lub woku) rozgrzej dwie łyżki oliwy, podsmaż, mieszając, posiekaną cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili. Dodaj pokrojone ziemniaki i kalarepę, oprósz curry, kurkumą i kuminem, dodaj sok wyciśnięty z limonki, dokładnie wymieszaj, i smaż przez kilka minut mieszając.
Wlej bulion warzywny. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, następnie wrzuć różyczki kalafiora i brokuła, i gotuj jeszcze przez około 10-15 min, do miękkości. Wlej mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj posiekaną natkę kolendry i skórkę otartą z limonki. Gotuj jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu.
*Rzepę możesz również zastąpić kalarepą.
**Lub cała papryczka, jeśli lubisz ostre potrawy.
*** Jeśli wolisz, możesz ugotować warzywa na parze, a następnie przełożyć je do rondla lub głębokiej patelni z podsmażoną na oleju cebulą, czosnkiem i imbirem, oprószyć warzywa przyprawami, wymieszać, zalać niedużą ilością bulionu warzywnego, a następnie mleczka kokosowego, i gotować całość na małym ogniu przez ok. 5 minut, tak, aby warzywa nasiąknęły aromatem przypraw, pod koniec dodaj posiekaną kolendrę i skórkę otartą z limonki.
Powiązane artykuły
-
Zupa z zielonej soczewicy
Zielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska.
-
Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi
Dynia to królowa jesieni i wszystkich jesiennych warzyw i owoców, rozkoszujmy się zatem jej smakiem, przyrządzając ją na słodko i na słono, i korzystajmy z jej wspaniałych właściwości. Dynia jest bowiem bogatym źródłem beta-karotenu, ma w związku z tym działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Składa się głównie z wody, dlatego działa nawilżająco i odmładzająco- dzięki zawartości witamin A, C i E. Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych. Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie!
-
Gazpacho z truskawek, pomidorów i kopru włoskiego
Hiszpańskie gazpacho jest idealne na upalne dni, tradycjnie przygotowuje się je z pomidorów, papryki i ogórka, ja proponuję Wam oryginalne gazpacho z truskawek, pomidorów i kopru włoskiego.
-
Zupa z dyni hokkaido z liśćmi szałwii i tagliatelle
Korzystajmy z sezonu na dynię i z jej wartości odżywczych i wykorzystujmy w kuchni różne jej odmiany. Dynia hokkaido jest nieco słodsza od tradycyjnej dużej dyni. Ja wykorzystałam ją do przygotowania zupy z makaronem tagliatelle i chrupiącymi smażonymi listkami szałwi.
Smaki Francji
Zupa z dyni hokkaido z liśćmi szałwii i tagliatelle 2019-12-16 08:37:40 2019-12-07 17:05:01