Nowa tendencja we współczesnej kuchni francuskiej, która niezmiernie mnie cieszy, to niemarnowanie żywności, czyli wykorzystanie wszelkich resztek jedzenia, tak, by nie lądowały w koszu na śmieci. Proponuję Wam dzisiaj jeden z przepisów typ « zero waste », czyli wykorzystujący resztki warzyw. Natka marchewki, liście rzodkiewki, obierki warzyw (buraków, ziemniaków, marchwi) i owoców możemy w różnorodny sposób wykorzystać w kuchni, przyrządzając z nich pesto, zupy, chipsy.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Porcja dla 4 osób:
● 2 pęczki rzodkiewek ekologicznych
● 4 duże ziemniaki
● 2 szalotki
● 25 g solonego masła
● 1 ½ warzywnej kostki bulionowej Bio
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie oczyść rzodkiewkę, odetnij liście, umyj, osusz i posiekaj.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Szalotki i obierz i drobno poszatkuj.
W rondlu rozpuść masło, podsmaż posiekaną szalotkę. Wrzuć liście rzodkiewki, wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Dodaj ziemniaki, kostkę bulionową i około 80 cl wody. Dopraw solą i pieprzem i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, w razie potrzeby dolej wody. Po ugotowaniu zmiksuj całość, dopraw do smaku.
Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Podaj zupę w miseczkach lub szklankach, ułóż na wierzchu plasterki rzodkiewki. Bon appétit!
Powiązane artykuły
-
Zupa z zielonej soczewicy
Zielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska.
-
Rozgrzewające curry z jesiennymi warzywami
Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru i smaku, jak również dobroczynnych właściwości. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wzmocnić odporność swojego organizmu.Proponuję Wam kolorowe, aromatyczne i rozgrzewające curry z jesiennnymi warzywami kapustnymi: kalafiorem, brokułami i rzepą oraz ziemniakami. Ta indyjska potrawa, która ze względu na walory smakowe szybko przyjęła się w krajach europejskich, jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również niezwykle zdrowa dzięki komponującym ją warzywom i przyprawom, takim jak kurkuma, kmin rzymski, curry, czosnek i imbir. Jest rozgrzewająca, ma wyrazisty smak, ale nie jest za ostra.
-
Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi
Dynia to królowa jesieni i wszystkich jesiennych warzyw i owoców, rozkoszujmy się zatem jej smakiem, przyrządzając ją na słodko i na słono, i korzystajmy z jej wspaniałych właściwości. Dynia jest bowiem bogatym źródłem beta-karotenu, ma w związku z tym działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Składa się głównie z wody, dlatego działa nawilżająco i odmładzająco- dzięki zawartości witamin A, C i E. Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych. Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie!
-
Gazpacho z truskawek, pomidorów i kopru włoskiego
Hiszpańskie gazpacho jest idealne na upalne dni, tradycjnie przygotowuje się je z pomidorów, papryki i ogórka, ja proponuję Wam oryginalne gazpacho z truskawek, pomidorów i kopru włoskiego.
Smaki Francji
Gazpacho z truskawek, pomidorów i kopru włoskiego 2019-09-18 07:46:14 2019-09-01 19:58:11