Przepis na zimową zupę z soczewicy i ciecierzycy.
SKŁADNIKI
- 250 g ciecierzycy ugotowanej
- 250 g soczewicy ugotowanej
- 2 słodkie ziemniaki
- 5 marchewek
- 3 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 500 ml wywaru warzywnego
- 500 ml passaty pomidorowej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- Obieramy ziemniaki, które kroimy w kostkę ok. 2 cm.
- Obieramy seler i marchewki, warzywa kroimy w pionowe słupki.
- Obraną cebulę kroimy w cienkie plasterki.
- W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju szklimy cebulę do miękkości. Po ok. 5 minutach dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku, słodkie ziemniaki, marchewki oraz seler. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na koniec dodajemy wywar warzywny, passate pomidorową oraz listki laurowe. Wszystko mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut.
- Do ugotowanych warzyw dodajemy soczewicę i ciecierzycę. Zupę podgotowujemy ok. 5 minut.
- Przed podaniem zupę dekorujemy natką pietruszki.
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Zupa z zielonej soczewicy
Zielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska.
-
Rozgrzewające curry z jesiennymi warzywami
Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru i smaku, jak również dobroczynnych właściwości. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wzmocnić odporność swojego organizmu.Proponuję Wam kolorowe, aromatyczne i rozgrzewające curry z jesiennnymi warzywami kapustnymi: kalafiorem, brokułami i rzepą oraz ziemniakami. Ta indyjska potrawa, która ze względu na walory smakowe szybko przyjęła się w krajach europejskich, jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również niezwykle zdrowa dzięki komponującym ją warzywom i przyprawom, takim jak kurkuma, kmin rzymski, curry, czosnek i imbir. Jest rozgrzewająca, ma wyrazisty smak, ale nie jest za ostra.
-
Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi
Dynia to królowa jesieni i wszystkich jesiennych warzyw i owoców, rozkoszujmy się zatem jej smakiem, przyrządzając ją na słodko i na słono, i korzystajmy z jej wspaniałych właściwości. Dynia jest bowiem bogatym źródłem beta-karotenu, ma w związku z tym działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Składa się głównie z wody, dlatego działa nawilżająco i odmładzająco- dzięki zawartości witamin A, C i E. Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych. Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie!
Magda (La grande e la piccola cu
Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi 2018-11-19 09:07:17 2018-11-16 21:36:03