Tym razem proponuję Wam przepis na pyszną zupę ze szpinaku z gruszką i serem gorgonzola i orzechami zaczerpnięty z książki Roberta Sowy Esencja smaku, do którego dodałam własne sugestie. Oryginalna i wyrafinowana zupa krem na jesień, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Porcja dla 4 osób:
● 1 kg opłukanego, sparzonego i pokrojonego świeżego szpinaku
● 100 ml śmietany kremówki 36%
● 100 g sera gorgonzola
● 1 łyżka masła
● 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
● 2 łyżki białego octu winnego
● 5 ziarenek kolendry
● 1 łyżka cukru
● 2 dość twarde gruszki
● ½ soku z cytryny
● 750 ml bulionu warzywnego
● 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
● sól, świeżo zmielony biały pieprz
Przygotowanie:
Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, włóż do wrzącej wody z dodatkiem soku z ½ cytryny i gotuj przez około 10-15 minut. Na patelni podgrzej cukier z octem winnym, dodaj kolendrę, tak by powstał karmel, oraz zblanszowane gruszki (jeśli wolisz, możesz pokroić je w kostkę) i pozostaw do ostygnięcia.
Na maśle podsmaż czosnek wraz z dobrze odciśniętym szpinakiem.
Dodaj ser gorgonzola oraz śmietanę i gotuj do momentu rozpuszczenia się sera. Rozdrzedź bulionem do konsystencji gęstej zupy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj całość do konsystencji zupy kremu.
Na suchej patelni upraż orzechy z dodatkiem odrobiny cukru. Podaj z ułożoną na wierzchu gruszką i uprażonymi orzechami.
Smaki Francji
Zupa krem ze szpinaku z gruszką i serem gorgonzola 2021-03-18 07:55:02 2020-11-19 17:37:50