Zdrowy deser z udziałem kakao i awokado, bez cukru i w stu procentach wegański. Może również stanowić lekkie a zarazem pożywne śniadanie. Jeśli chodzi o pozostałe składniki typu bób (fasola) tonka, które nie zawsze są łatwo dostępne, możecie je ewentualnie pominąć.
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie : 5 min.
Porcja dla 1 osoby :
Składniki :
● 1 dojrzałe awokado
● 120 ml mleka migdałowego (niesłodzonego)
● 60 ml syropu klonowego (lub syropu z agawy)
● 30 g gorzkiego kakao
● ½ łyżeczki wanilii w proszku bio*
● ½ startego ziarna (bobu) tonki
● szczypta soli
Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ, rozgnieć widelcem. Zblenduj awokado z mlekiem migdałowym, syropem klonowym, wanilią, i szczyptą soli, aż do uzyskania jednolitego, gęstego kremu.
Dodaj kakao i starte ziarno tonki, i miksuj jeszcze przez kilka sekund, tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Wstaw krem do lodówki i podawaj schłodzony.
*Lub naturalnego ekstraktu waniliowego.
Powiązane artykuły
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
-
Pieczone jabłka z żurawiną
A może zamiast tradycyjnego deseru przygotujecie na Walentynki pieczone jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek!
-
Pudding z nasion chia z jeżynami i gruszkami
Oryginalny wegański deser na początek jesieni z udziałem jeżyn i gruszek na bazie mleka migdałowego i nasion chia. A do tego odrobina węgla drzewnego w proszku oraz syropu klonowego. Dajcie się skusić na ten zdrowy roślinny deser!
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
Smaki Francji
Przepis na krem z dyni z imbirem 2016-12-05 10:03:03 2016-12-01 17:05:40