Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
Składniki:
- 1 torebka kaszy jaglanej w saszetkach, tj. 100 gram
- 3 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce - w mojej wersji pomarańcza i brzoskwinia, które idealnie komponują się z gorzkim smakiem kakao
Przygotowanie:
- Ugotować kaszę jaglaną - około 20 minut na małym ogniu.
- Ugotowaną kaszę zblendować - choć może być także w wersji niezblendowanej.
- Ubić jajka i wymieszać z kaszą jaglaną.
- Dodać kakao, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania lepkiej konsystencji.
- Pokroić owoce.
- Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem tortownicę i piec około 20 minut w temperaturze 150 °C.
- Pod koniec pieczenia nałożyć na wierzch ciasta owoce i włożyć jeszcze na około 10 minut do piekarnika.
Smacznego :)
Powiązane artykuły
-
Rabarbarowe szaleństwo - sprawdzone przepisy na smaczne potrawy z rabarbarem
Rabarbar to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Zawarte w rabarbarze substancje mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wspomagające układ krążenia. Możemy z niego zrobić różnego rodzaju ciasta, kompot, konfiturę a także dodać do dań wytrawnych. Rabarbar świetnie znosi mrożenie, więc warto zrobić zapasy na zimę.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Burgery veggie
Dziś proponuję Wam prosty przepis na burgery w wersji wegetariańskiej, przygotowane z tofu, marchewki, cebuli, jajek, płatków owsianych, które możecie doprawić wedle uznania i podawać np. z ogórkami kiszonymi, pomidorami, sałatą lub cykorią. Burgery veggie pozostawiają dużą dowolność wyboru składników, więc możecie się posłużyć poniższym przepisem jako bazą i dopasować poszczególne składniki i dodatki warzywne w zależności od Waszych upodobań smakowych.
Kuchenne innowacje
Burgery veggie 2018-11-19 09:07:17 2018-11-16 21:41:36