Dziś proponuję Wam prosty przepis na burgery w wersji wegetariańskiej, przygotowane z tofu, marchewki, cebuli, jajek, płatków owsianych, które możecie doprawić wedle uznania i podawać np. z ogórkami kiszonymi, pomidorami, sałatą lub cykorią. Burgery veggie pozostawiają dużą dowolność wyboru składników, więc możecie się posłużyć poniższym przepisem jako bazą i dopasować poszczególne składniki i dodatki warzywne w zależności od Waszych upodobań smakowych.
smakifrancji.blogspot.com
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 400 g tofu naturalnego
● 2 marchewki
● 1 cebula
● 2 jajka
● 4 łyżki Maizeny
● 6 łyżek płatków owsianych
● olej lub oliwa do smażenia
● sól, pieprz
● pieprz Cayenne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce. Tofu pokrój w kostkę, zmiksuj z marchewką, cebulą, jajkami, maizeną, płatkami owsianymi, solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim. Odstaw na 30 minut.
Uformuj burgery przy pomocy obręczy do formowania potraw. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż burgery z obu stron około 4 minuty. Podawaj do wyboru: z ogórkami kiszonymi, pomidory, zieloną sałatą, roszponką lub cykorią.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy
Ostatnimi czasy bardzo popularne zrobiły się kotlety warzywne. I nic dziwnego. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Takie danie można przygotować praktycznie z każdego warzywa, jakie tylko nam przyjdzie do głowy. Buraki, fasola, cebula, marchew, seler. Możliwości i połączenia smakowe są nieograniczone. Dziś natomiast skupimy się na niezwykle smacznych kotletach z ciecierzycy.
Smaki Francji
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy 2017-01-09 09:45:08 2017-01-08 08:13:58